Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Луга хлебчета

Луга хлебчета

RayaRaya
Новак
223
Луга хлебчета
Снимка: Elena Steinbach
2 / 3
05/05/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
24

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • вода - 260 мл
  • прясно мляко - 260 мл
  • масло - 150 г
  • мая - 1 пакет (7 г)
  • сол - 1 с.л
  • вода - 1 1/2 л.
  • сода бикарбонат - 3 с.л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното и солта се смесват. Отделно водата се затопля и маслото се разтапя в нея, постепенно към тях се добавя студеното мляко и в така получилата се хладка смес се изсипва маята.

Разбърква се добре и се прибавя постепенно към брашното. Меси се до получаването на меко тесто. Съдът се покрива с кърпа и се оставя на топло, докато удвои обема си (около 45 мин.). След това преместете тестото върху плота и го оформете на руло. Изрежете 24 части.

Междувременно загрейте вода в тенджера с диаметър около 20 см и когато заври водата, изсипете содата. Всяко от нарязаните парчета се хваща с две ръце и двата края се завъртат в различни посоки като се издърпват, така че да се получи вид пръчка.

Всяко от получените парчета се поставя за кратко в леко врящата вода и след като изплува на повърхността (това става за около 5 секунди), се изважда върху фолио за печене. По желание посипете със сусам, сол и направете напречни разрези с нож (около 1 см).

Пекат се в предварително загрята фурна на 160°C за около 25 мин. Остава се да изстинат върху решетка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка: