Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Терин»Терин от печени зеленчуци

Терин от печени зеленчуци

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
7691k
Терин от печени зеленчуци1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • чушки - 4 бр. червени и жълти
  • патладжани - 1 бр.
  • тиквички - 2 бр.
  • зехтин - 90 мл.
  • лук - 1 бр. червен
  • стафиди - 75 г
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • винен оцет - 1 с.л.
  • доматен сок - 400 мл.
  • желатин - 2 с.л. на прах
  • босилек
  • За дресинга
  • зехтин - 6 с.л.
  • оцет - 2 с.л. винен
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изпечете чушките на скара/грил, докато почернеят и ги сложете в найлонова торбичка, докато изстинат. Патладжана и тиквичките нарежете на колелца и ги намажете със зехтин, след което също ги изпечете, докато станат златисти и крехки.

Останалия зехтин загрявате в тиган и запържвате лука, стафидите, доматеното пюре и винения оцет. Разбърквайте, докато сместа стане като сироп и я оставете да изстине в същия тиган.

Половината от доматения сок изсипете в тиган и поръсете с желатина. Разбърквайте сместа на бавен огън.

Сложете малко зехтин в съд за терин и го покрийте с фолио. Подредете един пласт от червени чушки в средата, след което залейте със сместа от доматен сок и желатин, докато се покрият.

Продължете, като подредите пласт от сместа от патладжани, тиквички, жълти чушки и лук и завършите отново с червени чушки. Върху всеки слой зеленчуци заливайте с доматен сок. Отделеният доматен сок смесете с останалия в тигана и изсипете върху терина. Покрийте и оставете да се охлади.

За да приготвите дресинга, разбийте зехтина, оцета и подправете на вкус. Обърнете терина върху плато и махнете фолиото. Поднесете нарязано на дебели резени, поръсено с дресинг и гарнирано с листа пресен босилек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка: