Начин на приготвяне
Оризът се измива и се сварява в 3 ч.ч. подсолена вода.
Пилешкото се разрязва на две части по дължина. Овкусява се с половината от чесъна на прах, лука на прах и сол и черен пипер.
Сгорещява се 2 с.л. олио и в него се сготвя пилешкото, докато се запържи от двете страни и е добре сготвено отвътре. Премахва се и се оставя настрани.
Добавя се още 1 с.л. олио и се запържва лукът, нарязан на полумесеци, измитият и нарязан спанак, царевицата и се прибавя останалият чесън на прах.
Запържва се до потъмняване на лука. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус. Отстранява се от котлона.
Пилешкото се нарязва на хапки. Смесва се със сварения ориз, зеленчуците и ⅓ от кашкавала. Разбърква се добре и се изсипва в леко намазнена тава.
За соса в гореща вода се разтваря кубчето бульон. В купичка се слага царевичното нишесте и се размива с част от бульона, докато стане кашичка.
Фурната се загрява на 180 °C.
На котлона се слага останалият бульон, кашичката и сметаната. Разбърква се на средна степен, без да завира. Овкусява се със сол, черен пипер и мащерка.
Оставя се на слаб огън за няколко минути оризът с пиле, след което се сваля от котлона, като се посгъсти.
Сосът се изсипва в тавата при пилешкото и оризът и се разбърква добре. Отгоре се разпределя останалата част от кашкавала.
Запича се, без да се покрива, докато се разтопи и запече кашкавалът на сочното пилешко с ориз и спанак.