Пилешко с ориз и спанак

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Пилешко с ориз и спанак2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Сочно пилешко с ориз и спанак с малко разтопен кашкавал отгоре - супервкусно и апетитно за обяд"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 600 г обезкостен бут
  • чесън на прах - 2 ч.л.
  • лук на прах - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • лук - 1 глава, малка
  • царевица - замразена
  • спанак - 2 шепи, пресен (100 г)
  • ориз - 1 ч.ч.
  • кашкавал - 200 г настърган
  • олио
  • За соса
  • пилешки бульон - 1 кубче
  • вода - 1 ч.ч.
  • царевично нишесте - 2 ч.л.
  • готварска сметана - 200 мл
  • мащерка - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се измива и се сварява в 3 ч.ч. подсолена вода.

Пилешкото се разрязва на две части по дължина. Овкусява се с половината от чесъна на прах, лука на прах и сол и черен пипер.

Сгорещява се 2 с.л. олио и в него се сготвя пилешкото, докато се запържи от двете страни и е добре сготвено отвътре. Премахва се и се оставя настрани.

Добавя се още 1 с.л. олио и се запържва лукът, нарязан на полумесеци, измитият и нарязан спанак, царевицата и се прибавя останалият чесън на прах.

Запържва се до потъмняване на лука. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус. Отстранява се от котлона.

Пилешкото се нарязва на хапки. Смесва се със сварения ориз, зеленчуците и ⅓ от кашкавала. Разбърква се добре и се изсипва в леко намазнена тава.

За соса в гореща вода се разтваря кубчето бульон. В купичка се слага царевичното нишесте и се размива с част от бульона, докато стане кашичка.

Фурната се загрява на 180 °C.

На котлона се слага останалият бульон, кашичката и сметаната. Разбърква се на средна степен, без да завира. Овкусява се със сол, черен пипер и мащерка.

Оставя се на слаб огън за няколко минути оризът с пиле, след което се сваля от котлона, като се посгъсти.

Сосът се изсипва в тавата при пилешкото и оризът и се разбърква добре. Отгоре се разпределя останалата част от кашкавала.

Запича се, без да се покрива, докато се разтопи и запече кашкавалът на сочното пилешко с ориз и спанак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: