Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Арабски питки»Марокански питки от грис

Марокански питки от грис

Нина НордНина Норд
Джедай
306268
Марокански питки от грис2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Ще ви харесат именно защото не са типичните питки"

Необходими Продукти

  • грис - 800 г
  • брашно - 100 г
  • вода - 2 ч.ч.
  • мая - 12 г суха
  • захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • ким - 1 с.л.
  • червен пипер - 2 ч.л
  • сол - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в една чаша топла вода заедно със захарта. Оставя се на топло 15 минути. Грисът се смесва с брашното, солта и подправките и се прави кладенче.

В него се излива маята и се замесва тесто. Долива се останалата вода и тестото се меси десет минути. Тестото трябва да е еластично и леко влажно.

Оставя се на топло за час в купа, намазана с 1 лъжица от мазнината. Омесва се още веднъж и се добавя останалата мазнина. Оставя се отново да се надигне около час.

Готовото тесто се разделя на четири части и се оставя 15 минути. На нагрят сух тиган се слага топче тесто и бързо се разпределя по цялата повърхност на тигана.

Пече се по 3 минути от всяка страна до златиста коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Рецептата е некоректна. С това съотношение грис и брашно няма как да стане еластично тесто, и втасване също не се получава.
Вероятно е 800г брашно и 100г грис.
Освен това е редно да се напише какъв грис - царевичен, пшеничен…
07.07.2024 16:08