Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Гювеч»Свински джолан в гювеч с бира и мед

Свински джолан в гювеч с бира и мед

Рали98Рали98
Новак
35910
Свински джолан в гювеч с бира и мед
Снимка: Рали98
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
4
"Към свинския джолан в гювеч с бира и мед с пресен магданоз върви много добре печеният сос от собствената му мазнина, който се приготвя със брашно, масло и соса от джолана."

Необходими Продукти

  • джолан - 1 бр. заден
  • картофи - 6 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 2 бр.
  • чушки - 2 бр. червена
  • чесън - 5 скилидки
  • бира - около 500 мл
  • соев сос - 5 с.л.
  • мед - 1 с.л. с връх
  • олио
  • зехтин
  • дафинов лист - 6 листенца
  • черен пипер - 8 зрънца (за джолана)
  • черен пипер - 1 ч.л. (за зеленчуците)
  • червен пипер - 1 с.л.
  • мащерка - 2 ч.л. (1 за джолана и 1 за зеленчуците)
  • риган - 2 ч.л (1 за джолана и 1 за зеленчуците)
  • магданоз - 2 ч.л. сух
  • подправка за барбекю - 2 ч.л. микс
  • сос барбекю - за намазване
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинският джолан се измива много добре, след което се потапя в марината от бирата, като оставяме малко и за печенето, дафиновия лист и черния пипер на зърна. Оставя се да престои поне 3-4 часа, най добре цяла нощ.

Джоланът се измива отново и се правят напречни разрези, за да стане като на решетка.

Маринатата се приготвя, като се смесват половината олио, зехтинът, черният пипер, червеният пипер, мащерка, риган, магданоз, 2 счукани скилидки чесън, подправка за барбекю, мед, соев сос, сол.

Натрива се много хубаво целият джолан, както трябва, и в разрезите да се натрие маринатата.

Оставя се да се маринова, докато подготвим зеленчуците.

Картофите се обелват и нарязват на 4, лукът по същия начин, морковите се режат на едри парчета, чушките също. Зеленчуците трябва да са по-едри, за да не се разварят при дългата топлинна обработка.

Овкусяваме зеленчуците със сол, черен пипер, червен пипер, малко мащерка, магданоз и другата половина от олиото. Овалваме всичко много хубаво във гювеча, поставя се джоланът върху зеленчуците и заливаме с вода и малко бира (около 100 мл). Прибавят се останалият чесън цял и 1-2 дафинови листа.

Гювечът се покрива с капака или с алуминиево фолио и се слагат в студена фурна на 250°С за 40 минути, след това намаляваме на 200°C и оставяме за 2 часа или докато се запече месото.

Накрая вадим гювеча, намазваме джолана с четка хубаво със барбекю соса и връщаме без капак за още 10-15 минути, докато хване приятен загар.

И нашето джоланче е готово!

Може по желание да се поръси свинският джолан в гювеч с бира и мед с пресен магданоз.

Към него върви много добре така наречения печен сос от собствената му мазнина, който се приготвя със брашно, масло, и соса от джолана.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесен!
23.03.2023 09:09
1
Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Мното апетино изглежда!
23.03.2023 09:09
1
1
Покажи всички подкоментари