Начин на приготвяне
От продуктите за тестото се омесва гладко и средно меко тесто. Маята се активира преди това с част от топлото мляко, захарта и 2-3 с.л. брашно. Тестото се оставя на топло и се покрива да втаса хубаво - около 40 минути.
След това от него се откъсва половината и тази част се разточва на правоъгълна кора, с дебелина половин см. Намазва се с олио и се навива на руло.
Рулото се срязва по средата на две равни части. Те се сплитат, като се внимава нарязаната част да стои отгоре.
Плитката се поставя покрай тавата. В средата се правят топчета, като се поставят на малко разстояние.
От останалата част се разточват 4 кори. Те се поставят една върху друга, намазани помежду си с олио. Раздърпват се леко с ръце и се нарязват на 8 части.
От всеки получен триъгълник се правят листа-прави се прорез през средата му и върха се промушва отдолу нагоре. Листовете се подреждат между топките - 4 бр., а другите в единия край на тавата.
Така оформена питката се покрива и се изчакват още 30 минути да втаса. След това се намазва с жълтъците и се поставя да се пече на 180 градуса фурна. Готовата погача се покрива с кърпа за 15 мин.