Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Борани Бадеджан с арабска питка

Борани Бадеджан с арабска питка

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
721k128452
Борани Бадеджан с арабска питка
Снимка: Иван Паунов
1 / 2с Видео
24/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
3
"Разкош в чиния - неустоим патладжан с мекичка арабска питка"

Необходими Продукти

  • Нужните съставки за турската питка
  • марна вода - 250 мл
  • брашно - 500 г
  • сол - 2 г
  • захар - 2 г
  • прясна мая - 45 г
  • яйца - 1 бр.
  • За намазване
  • прясно мляко
  • сусам
  • сол - щипка
  • За Борани Бадеджан
  • патладжани - 3 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • домати - 1 бр.
  • кориандър - зърна
  • лук - 1 глава
  • олио - за запържване
  • доматено пюре - 30 г
  • вода - 125 мл
  • червен пипер - 3 г
  • извара - 200 гр
  • чесън - 3 скилидки
  • прясно мляко - 30 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме маята с марната вода и захарта. Оставяме да шупне. В дуга купа омесваме останалите съставки за арабската питка и добавяме след това маята. Омесваме меко тесто.

Покриваме го и оставяме да втасва за 30 минути. След това го разделяме на две части и всяка разточваме на дебела кора.

Поставяме ги в две тавички с хартия за печене и покриваме за нови 10 мин. С нож правим леки разрези по тестото и го оставяме да втасва за един час. Накрая намазваме с мляко и поръсваме със сусам.

Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса - за 20 минути.

През това време измиваме и разполовяваме патладжана. Осоляваме го и след това подсушаваме. Режем полумесеци с дебелина от половин см.

Пържим патладжаните в загрята мазнина от всяка страна - до златист цвят. Премахваме ги от котлона и запържваме една глава лук, нарязана на едро.

Смесваме доматеното пюре с водата и заливаме лука. Овкусяваме с червения пипер, кориандъра, сол и черен пипер.

Половината сос пресипваме в купичка. Върху останалия нанасяме патладжана. Добавяме нарязания на кубчета домат и заливаме с останалата част от соса. Покриваме с капак и оставяме да къкри за 10 минути.

В купичка смесваме изварата с млякото, сол, черен пипер и ситно нарязания чесън.

Сервираме ястието топло, поднесено с изварата отстрани и прясната питка.

Да ви е сладко!

Борани Бадеджан с арабска питка е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: