Начин на приготвяне
Смесваме маята с марната вода и захарта. Оставяме да шупне. В дуга купа омесваме останалите съставки за арабската питка и добавяме след това маята. Омесваме меко тесто.
Покриваме го и оставяме да втасва за 30 минути. След това го разделяме на две части и всяка разточваме на дебела кора.
Поставяме ги в две тавички с хартия за печене и покриваме за нови 10 мин. С нож правим леки разрези по тестото и го оставяме да втасва за един час. Накрая намазваме с мляко и поръсваме със сусам.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса - за 20 минути.
През това време измиваме и разполовяваме патладжана. Осоляваме го и след това подсушаваме. Режем полумесеци с дебелина от половин см.
Пържим патладжаните в загрята мазнина от всяка страна - до златист цвят. Премахваме ги от котлона и запържваме една глава лук, нарязана на едро.
Смесваме доматеното пюре с водата и заливаме лука. Овкусяваме с червения пипер, кориандъра, сол и черен пипер.
Половината сос пресипваме в купичка. Върху останалия нанасяме патладжана. Добавяме нарязания на кубчета домат и заливаме с останалата част от соса. Покриваме с капак и оставяме да къкри за 10 минути.
В купичка смесваме изварата с млякото, сол, черен пипер и ситно нарязания чесън.
Сервираме ястието топло, поднесено с изварата отстрани и прясната питка.
Да ви е сладко!
Борани Бадеджан с арабска питка е готово.