Начин на приготвяне
Ако сте купили пресни рибки хамсия (или още наречена Гаврос), задължително ги замразете за 72 часа, тъй като няма да преминават през термична обработка и трябва да сте сигурни, че ще са чисти от паразити и червейчета анисаки, причиняващи стомашно-чревни разстройства.
Аз закупих рибките замразени (пресни може би да има в рибни магазини). Задължително е да са по-големи, тъй като съм виждала да продават съвсем дребни хамсии/гаврос, които не стават за друго освен за пържене/.
Има спорове по въпроса дали аншоата е вид риба или името е дадено само за конкретния начин на обработка (чрез осоляване) само на хамсия/гаврос. По-скоро е второто, тоест аншоата е нищо повече от осолена хамсия, въпреки че понякога може да се срещне и прясна под името аншоа, което не е правилно.
Самият процес на приготвяне е толкова лесен, че си заслужава да си я направим сами, вместо да плащаме не малко средства за този понякога считан за гурме деликатес.
В този и вид (осолена), тази рибка не се консумира самостоятелно поради високата и соленост, но е прекрасно допълнение към салати с риба, сандвичи с риба, хапки, сосове, паста с риба, пица с риба и какво ли не.
Нужно е само да изчистите хамсията от вътрешностите и да разделите рибките на филенца, които хубаво да измиете.
Подредете ги върху дебели пластове кухненска хартия, за да се отцедят от влагата.
В голяма дълбока чиния или стъклен широк съд (например тавичка от йенско скъкло) покрийте дъното със сол. Подредете на един пласт филенцата от риба, покрийте отново с пласт сол, пак рибки и така докато ги подредите всичките. Отгоре трябва да са плътно покрити с морска сол. Покрийте с капак или пласт прозрачно фолио и приберете в хладилник за 72 часа. Може и повече време да престоят, но колкото повече, толкова по- наситено солени ще станат.
Когато са готови, изваждайте ги филе по филе, почиствайте от солта, измивайте и отново подредете върху кухненска хартия да се подсушат.
Готовата аншоа наредете в бурканчета (филетата са се втвърдили и могат да стоят изправени, не трябва да са прегънати) или на пластове в стъклен съд. Залейте обилно със зехтин, така че идеално да покрива филетата аншоа. Оставете да престои 24 часа в хладилник преди да консумирате.
По принцип аншоата има дълъг срок на годност така, както е съхранявана в зехтин, но някои готвачи препоръчват да се консумира осолената риба в рамките на 1 месец.
Успех с приготвянето на вашата домашно осолена аншоа.