Начин на приготвяне
Почистената и обезкостена риба Треска разделете на две отделни филета. Може да разполовите всяко от тях, за да ви е по-лесно при осоляването.
Измийте и подсушете добре филетата от риба.
Смесете солта и захарта и в подходящ съд сипете половината от сместа, отгоре положете рибата с кожата надолу и покрийте плътно с останалата сол и захар.
Покрийте плътно с прозрачно домакинско филио или затворете съда херметически. Оставете в хладилник 24 часа. Ако филетата са по-дебели, може да отнеме малко повече време.
Втвърдената осолена риба измийте и подсушете хубаво. Завийте в марля и поставете върху решетка в хладилника с разположен под нея съд за всеки случай, ако отделя течност. Така престоява от 7 до 10 дни минимум.
Може да се съхранява до 2 седмици в хладилник или няколко месеца във фризер.
Преди да бъде приготвена, треската се накисва във вода за 24 часа, като водата се сменя поне 2 пъти.
По този начин се обезсолява и може да се готви по начин, по който готвим прясна риба, но с редуциране на времето за термична обработка. Приготвените с нея рибни ястия са много вкусни.
Треската е много популярна и обичана риба в страните Португалия, Испания, Италия, Франция.
По традиция за съхранението на рибата и основният метод е именно осоляването, особено във времената, когато е нямало хладилници. Сушала се е по - продължително време в условия на вятър и слънце.
Благодарение на наличието на хладилници в днешно време този процес се е модернизирал.
Както и сами виждате, лесно е да се направи домашно осолена треска. По този начин освен, че я съхраняваме за по-дълго, но и се радваме на един още по- прекрасен вкус на тази риба.
Коментари