Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Осолена риба»Домашно осолена треска

Домашно осолена треска

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Домашно осолена треска
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
4
"С тази рецепта за домашно осолена треска ще имате винаги любимата риба под ръка"

Необходими Продукти

  • треска - 1 кг (обезкостена и почистена)
  • сол - 700 г
  • захар - 500 - 600 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистената и обезкостена риба Треска разделете на две отделни филета. Може да разполовите всяко от тях, за да ви е по-лесно при осоляването.

Измийте и подсушете добре филетата от риба.

Смесете солта и захарта и в подходящ съд сипете половината от сместа, отгоре положете рибата с кожата надолу и покрийте плътно с останалата сол и захар.

Покрийте плътно с прозрачно домакинско филио или затворете съда херметически. Оставете в хладилник 24 часа. Ако филетата са по-дебели, може да отнеме малко повече време.

Втвърдената осолена риба измийте и подсушете хубаво. Завийте в марля и поставете върху решетка в хладилника с разположен под нея съд за всеки случай, ако отделя течност. Така престоява от 7 до 10 дни минимум.

Може да се съхранява до 2 седмици в хладилник или няколко месеца във фризер.

Преди да бъде приготвена, треската се накисва във вода за 24 часа, като водата се сменя поне 2 пъти.

По този начин се обезсолява и може да се готви по начин, по който готвим прясна риба, но с редуциране на времето за термична обработка. Приготвените с нея рибни ястия са много вкусни.

Треската е много популярна и обичана риба в страните Португалия, Испания, Италия, Франция.

По традиция за съхранението на рибата и основният метод е именно осоляването, особено във времената, когато е нямало хладилници. Сушала се е по - продължително време в условия на вятър и слънце.

Благодарение на наличието на хладилници в днешно време този процес се е модернизирал.

Както и сами виждате, лесно е да се направи домашно осолена треска. По този начин освен, че я съхраняваме за по-дълго, но и се радваме на един още по- прекрасен вкус на тази риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Birgul
Birgul
Ще си го зготвя и ще дам мнение!
09.06.2020 11:17
1
Birgul
Birgul
Изглежда вкусно!
09.06.2020 11:17
1