Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с 1 яйце и минимум усилия

Козунак с 1 яйце и минимум усилия

В кухнята с БениВ кухнята с Бени
Мастър Шеф
4067186
Козунак с 1 яйце и минимум усилия
Снимка: В кухнята с Бени
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
14
"Добре звучи козунак с 1 яйце и минимум усилия тъкмо ще има време за повече пролетни разходки"

Необходими Продукти

  • брашно - 440 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • суха мая - 7 г 1 пак. (д - р Йоткер)
  • захар - 90 г
  • яйца - 1
  • масло - 50 г
  • ванилия - 1 ч.л.
  • лимонова - от 1/2 бр. лимон
  • сушени плодове - 130 г (60 г кайсии и 70 г цитрусов микс)
  • тъмен ром - 2 с.л. (ако не разполагате, може да го пропуснете)
  • филирани бадеми
  • яйца - 1 жълтък от малко яйце
  • прясно мляко - 1 ч.л. за намазване
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите са за 1 козунак с 1 яйце и минимум усилия с дължина 32 см са нужни:

Млякото загрях до степен, да се затопли, а не да е горещо, и сложих маята, 1 ч.л. от предвидената захар и 1 ч.л. от предвиденото брашно. Разбърках и оставих на топло за около 10-15 минути или докато се разтвори и шупна.

Маслото разтопих в метално канче и оставих леко да се охлади. Брашното пресях. В купа сложих яйцето, захарта, ванилията и лимоновата кора и ги разбърках с кухненска бъркалка за не повече от минута.

Добавих добре шупналата мая и топлото масло. Разбърках и постепенно добавих около 400 г от предвиденото брашно, като замесих меко тесто за козунак в самата купа.

Прехвърлих го върху плота и доомесих за 3-4 минути, като добавих още малко брашно, за да не лепне. Тук е особено важният момент да не се изкушите да добавяте повече от описаното количество брашно.

Козуначеното тесто трябва да бъде много меко!

Купата намазах леко с масло и сложих тестото, като го обърнах веднъж, за да се намазни и от другата страна. Покрих я с фолио за свежо съхранение и с кърпа и оставих тестото да втаса и утрои обема си, което отне 1 час и 10 мин. Тъй като готвех обяд, сложих купата близо до печката, което ускори процеса.

Междувременно нарязах кайсиите на средно големи парченца и заедно с цитрусовия микс ги сложих в купичка и полях с рома. Разбърках и оставих настрана.

Форма с размер 30х11х7 см покрих с изрязани парчета хартия за печене, които леко намазах с течно масло. Тестото леко премесих и разрязах на три равни парчета с тегло около 293 г. Всяко от тях разточих на елипса с дължина около 30 см и разпределих 1/3-та от сушените плодове.

Завих на руло, което запечатах с пръсти и с длани разточих и резтеглих на плота, леко усуквайки го. По този начин приготвих и другите два фитила. След това ги преплетох и поставих във формата. Покрих с фолиото за свежо съхранение, което ползвах за тестото и оставих за 15-ина минути на топло, за да втаса още веднъж.

След това намазах козунака с жълтъка, смесен с прясното мляко. На няколко места сложих сушени плодове, които запазих от напоените с рома, допълних с филирани бадеми и поръсих със захар. Обичам да ръся повече захар, но вие преценете по вашия вкус.

Сложих козунака да се пече в загрята на 170°C фурна за около 45-50 минути, като на 15-тата минута покрих с алуминиево фолио, тъй като вече беше добил златист загар. За готовността съдя, като дървено шишче, прободено в най-високата част, излиза сухо и при почукване.

Печивото „бие на кухо“. Изпеченият козунак прехвърлих върху метална решетка, за да изстине напълно.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: