Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Меден козунак

Меден козунак

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Меден козунак1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"И като казваме, че козунакът е сладък като мед, хич не преувеличаваме - наистина е с меден вкус"

Необходими Продукти

  • мед - 500 г
  • сметана - 250 мл
  • мая - 70 г
  • прясно мляко - 2 - 3 с.л.
  • масло - 200 г краве
  • яйца - 10 бр.
  • захар - 300 г
  • сол - 1 щипка
  • брашно - 900 г бяло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Медът се кипва, като се обира пяната. Смесва се със сметаната и брашно, колкото да се получи рядко тесто.

Докато е още топло, но не горещо, се прибавя размитата отделно в хладкото мляко мая, разбърква се добре и се покрива с кърпа. Оставя се да втасва.

Щом тестото бухне, се прибавят разтопеното масло, разбитите яйца, захарта, солта и останалото брашно.

Измесва се добре и се слага в намазана с масло и поръсена с брашно форма за козунаци.

Оставя се да втаса и козунакът се пече в предварително загрята умерена фурна.

Меденият козунак е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: