Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Ванилов козунак

Ванилов козунак

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Ванилов козунак1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Не всички козунаци са еднакви, има и такива, които ще искате да хапвате не само за Великден"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг бяло
  • мая - 50 г
  • захар - 1 с.л. за маята
  • брашно - 1 шепа за маята
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 350 г
  • прясно мляко - 240 мл
  • мас - 100 г
  • ванилия - 4 бр. (по 0.2 г)
  • лимони - настърганата кора и сока от 1 лимон
  • яйца - 1 разбито, за намазване
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива в малко хладко мляко, прибавят се 1 супена лъжица захар и шепата брашно и се разбърква, за да се получи рядка кашица. Покрива се и се оставя на топло да втасва.

Яйцата се разбиват със захарта и леко затопленото мляко, затоплената мас, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок.

Прави се кладенче в брашното и се изсипват бухналата мая и яйчната смес.

Замесва се тесто. Меси се поне половин час и се прехвърля в намазан с масло съд. Покрива се с найлон и тройно сгъната кърпа и се оставя да втасва на топло.

Размесва се и се прехвърля в намазана с масло и поръсена с брашно тава. Намазва се с разбитото яйце и се поръсва със захар.

Козунакът се пече се в предварително загрята умерена фурна до зачервяване.

Ваниловият козунак е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: