Начин на приготвяне
Маята се размива в малко хладко мляко, прибавят се 1 супена лъжица захар и шепата брашно и се разбърква, за да се получи рядка кашица. Покрива се и се оставя на топло да втасва.
Яйцата се разбиват със захарта и леко затопленото мляко, затоплената мас, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок.
Прави се кладенче в брашното и се изсипват бухналата мая и яйчната смес.
Замесва се тесто. Меси се поне половин час и се прехвърля в намазан с масло съд. Покрива се с найлон и тройно сгъната кърпа и се оставя да втасва на топло.
Размесва се и се прехвърля в намазана с масло и поръсена с брашно тава. Намазва се с разбитото яйце и се поръсва със захар.
Козунакът се пече се в предварително загрята умерена фурна до зачервяване.
Ваниловият козунак е готов.