Начин на приготвяне
Зеленият лук и чесънът се почистват и нарязват на дребно. Запържват се в тиган със загряти олио и краве масло.
След кратко разбъркване се прибавя нарязаният спанак. Зеленчуците се готвят, докато променят цвета си, посоляват се със сол на вкус и смлян черен пипер.
В купа се разбива едното яйце и белтъкът на второто. Прибавя се натрошеното сирене и охладеният спанак. Сместа се разбърква хубаво и се оставя настрани.
Бутертестото се разточва леко и се разстила в тавичка така - да има борд. Висящите краища се изрязват с ножица и се запазват за декорация.
Върху кората от бутертесто се разпределя плънката от спанак, яйца и сирене.
От останалата кора се изрязват лентички, които се нареждат, като решетка върху спаначения пай.
Жълтъкът се разбива и с помощта на четчица се намазват лентичките тесто.
Красивият бутерпай със спанак се пече в предварително загрята на 200 °C фурна за 40 минути.
Опитайте!