Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Красив ябълков пай

Красив ябълков пай

Красив ябълков пай
Снимка: Стефани Симеонова
1 / 6
05/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4
"Ако е вярно това, че човек се храни и с очите, то този ябълков пай е истинска наслада за всички сетива"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 250 г
  • масло - 200 г разтопено
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 2 с.л.
  • За пълнежа
  • ябълки - 6 бр.
  • захар - 2 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • орехи - няколко счукани
  • За декорация
  • тесто - Малко от основното
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с тестото. Пресяваме брашното и правим кладенче. Прибавяме яйцата, маслото и захарта. Месим средно твърдо тесто и го разделяме на две части.

Първата част разточваме с точилката. Намазняваме форма с подвижно дъно или обикновена кръгла тавичка и разстиламе тестото по дъното и стените на формата/тавата.

Продължаваме с пълнежа. Измиваме, белим, почистваме и настъргваме ябълките на ренде. Задушаваме ги на умерена температура със захарта до омекване. След като са готови, ги сваляме от котлона, изчакваме около 10-15 мин да изстинат и добавяме канелата и ванилията.

Изсипваме пълнежа в формата. Разточваме и втората част на тестото и режем от него еднакви ленти, които нареждаме първо вертикално, а после и хоризонтално върху плънката. Оформя се решетка.

Би трябвало да ви е останало малко от тестото, което ще използваме за украсата.

Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна до зачервяване.

След като паят е готов, го изчакваме да изстине и поръсваме с пудра захар.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: