Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова торта»Празнична торта с бял шоколад

Празнична торта с бял шоколад

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Празнична торта с бял шоколад
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Съвършената празнична торта с бял шоколад, която ще даде наистина празнична атмосфера на всеки повод да сме с близките си"

Необходими Продукти

  • Крем 1
  • бял шоколад - 300 г
  • прясно мляко - 130 мл
  • сметана - 170 мл
  • яйца - 2 бр. (или 4 жълтъка)
  • кардамон - 2 щипки
  • ликьор - 20 мл. (Tatratea hibuscus & red tea)
  • желатин - 3 листа
  • Крем 2
  • бял шоколад - 100 г
  • сметана - 200 мл (35% масленост)
  • крема сирене - 150 г (или маскарпоне)
  • рикота - 150 г
  • ванилия - 2 прахчета
  • захар - 70 г
  • желатин - 4 листа (ако са от големите 3)
  • За намазване отгоре
  • бял шоколад - 75 г
  • масло - 25 - 30 г (на стайна температура)
  • маскарпоне - 125 г
  • рикота - 125 г
  • ликьор - 20 мл. (Tetratea)
  • пудра захар - 50 г
  • Хрупки за украса
  • кори за баница - 3 бр. фини
  • сметана - за намазване
  • захар - за поръсване (кафява)
  • Още
  • блатове за торта - 3 бр. готови
  • сметана - 200 мл за разбиване (сладка) по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За крем 1:

Сложете листата желатин да се хидратират в студена вода. През това време настържете белия шоколад.

Поставете на водна баня или на котлона при 80 °C температура прясното мляко, сметаната и яйцата. Разбивайте с телена бъркалка или миксер в продължение на 4 минути.

Добавете хидратирания желатин, ликьора, настъргания бял шоколад и кардамона. Разбийте добре до гладка и пухкава смес.

Сипете крема върху първия блат поставен в подходяща форма. Тъй като блатовете, които ползвах, са много тънки, при мен се надигна, но това не е проблем, дори става по-ефектно.

Тук е моментът да отбележа, че понякога правя повече или по-малко крем, в зависимост колко голяма искам да е тортата (като височина) или, дали да се усещат повече блатове или повече крем в нея.

Приберете в хладилник и докато стяга, направете хрупкавите бисквити от кори за баница:

Разстелете първата кора върху силиконова подложка или лист хартия за печене в тавата от фурната. Намажете обилно със сметана, поръсете със кафява захар и покрийте с втора кора, която също намажете със сметана и захар. Положете и третата кора и направете същото с нея. Покрийте със силиконова подложка и пъхнете във фурната предварително загрята на 180 °C. Печете 10 минути, след което махнете покривния силикон и нарежете на правоъгълничета. Пъхнете отново във фурната (без да покривате) за още около 3 минути или докато бисквитките станат златисти и хрупкави. Оставете настрана да изстиват.

Крем 2:

Настържете белия шоколад. Сложете го в съд на котлона (90 °C температура) заедно със сметаната. Когато се разтопи, сложете хидратираните листа желатин и разбъркайте много добре. После добавете сирената, ванилията и захарта. Разбийте до хомогенност.

Когато първият крем в хладилника е стегнал, положете втори блат и сипете вторият крем. Приберете и него на хладно за 2-3 часа, докато стегне. Аз по принцип правя това на единия ден и оставям да довърша сметановата торта на следващия ден.

За финално покриване на празничната торта направете още един разкошен крем:

Натрошете белия шоколад и го разтопете на водна баня с маслото. Прибавете маскарпонето (или крема сирене) и рикотата, а също и ликьора и захарта. Разбийте до гладкост.

Сложете третия блат върху стегнатата вече торта. По желание може да сиропирате. Аз винаги поливам с малко вода, смесена с ликьор или мляко и захар.

Намажете с последния крем като откопчаете формата и покриете и страните. В случай че не ви стигне, може да си приготвите още една доза или да разбиете сладкарска сметана със малко захар. После от нея може да шприцовате розички върху тортата с бял шоколад.

Хрупкавите бисквитки от кори за баница подредете, както ви харесва, но го направете непосредствено преди сервиране, защото ако държите тортата украсена с тях в хладилник, те ще се навлажнят и омекнат.

Весели празници с моята съвършена празнична торта с бял шоколад!

Забележка: Реда на подреждане на кремове и блатовете може да направите по ваш вкус, както и да пропуснете единия блат (както съм направила аз в случая).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: