Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Козунак със суроватка

Козунак със суроватка

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5576k2k6
Козунак със суроватка
Снимка: Мина Димитрова
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5
"Да, може да си приготвите много вкусен козунак, използвайки суроватка"

Необходими Продукти

  • суроватка - 250 мл
  • суха мая - 10 г
  • захар - 1 щипка
  • яйца - 2 цели яйца + 2 жълтъка
  • ванилия
  • олио - 50 мл
  • захар - 100 г
  • портокалова кора - от 1/2 портокал
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • течен подсладител - 2 с.л.
  • ракия - 1 с.л.
  • пресято брашно - 600 - 700 г
  • краве масло - 50 г
  • орехи - 100 г
  • локум - 200 г
  • стафиди - 120 г
  • бадеми - сурови (филирани или цели за украса)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Суроватката се затопля и към нея се прибавя щипка захар и сухата мая, разбърква се и се оставя настрана.

В друга купа се поставят с миксер целите яйца и жълтъците /част от единия жълтък се оставя за намазване на козунака/, олиото, захарта, кората от лимон и портокал, ракията, течния подсладител, ванилията.

Прибавя се суроватката със сухата мая и накрая предварително пресятото брашно. Меси се тесто като постепенно се прибавя краве маслото, което е меко на стайна температура.

Тестото се оставя да втаса и да удвои обема си. Тестото се разделя на 3. Всяко парче се оформя на фитил, след това се издърпва на правоъгълник, нарежда се плънката от локум, орехи и стафиди.

Затваря се тестото за да се скрие плънката и се увива фитила между ръцете и плота. Така процедира и с останалите две парчета. След това трите парчета парчетата се сплитат на плитка.

Поставя се в подходяща форма. Оставя се отново да втаса.

Козунакът се намазва със заделената част от жълтъка и се поръсва с една супена лъжица захар и бадемите.

Пече се на 175 градуса за 40 минути.

Козунакът със суроватка е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: