Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Сочен тутманик със суроватка

Сочен тутманик със суроватка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сочен тутманик със суроватка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
29/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Само си представете как ухае този току що изваден от фурната сочен тутманик.."

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г + за доизмесване
  • олио - 45 г + 2 с.л.
  • краве масло - 6 с.л. меко
  • суроватка - 320 мл. + около120 мл. за заливка
  • яйца - 1 бр. голямо
  • мая - 15 г жива
  • захар - 1 с.л. с връх
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • сирене - 200 - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За рецептата за тутманик използвайте суроватка от домашно овче мляко, останало ви от направата на сирене.

Натрошете маята при 320-те мл суроватка (на стайна температура). Сложете захарта и разбъркайте.

За тази рецепта не трябва да чакаме маята да шупва, а продължаваме нататък.

Сипете при суроватката 45 мл. олио и леко разбития белтък на яйцето. Жълтъка заделете.

Пресейте брашното със солта в купа и в средата направете кледенче, в което сипете течната смес.

Взимайте от брашното по стените на кладенчето и лека полека замесвайте с течността, докато се усвои цялото.

Сложете и мекото масло, докато месите, както и си поръсвайте брашно, ако е нужно, за да не ви лепне в началото. За да ви е удобно, си прехвърлете тестото за тутманика на кухненски плот.

Когато получите гладко тесто, оставете го за 15 минути да почине и пак премесете за минута.

Повторете тази процедура още веднъж.

Приберете пак в купата, завийте с прозрачно домакинско фолио и оставете да втаса за 40 минути.

Разделете втасалото тесто на 6 еднакви парчета. Всяко от тях разточете на кръгла или леко продълговата кора. Намазвайте корите с масло, поръсвайте с натрошено сирене и ги полагайте една върху друга. Върху последната не слагайте сирене, а само масълце.

Минете с точилката, за да изтъните наслоените една върху друга кори, а може да ги притиснете и с длани.

Завийте на руло, нарежете го на дебели шайби и подредете в намазнена или покрита с хартия за печене тава, 28 см. диаметър.

Покрийте тавата с кърпа и оставете за 15-20 минути да се изпълнят пролуките между рулата, след като започне да втасва отново.

Отмерете си 100-120 мл. суроватка и с половината от това количество намажете обилно тутманика със сирене, така че да попива и да се напои.

Сложете в загрята на 45 градуса фурна, като по този начин течността по-добре ще се поеме и в същото време по-високата температура ще ускори процеса на втасване.

След около 35-40 минути или когато забележите, че тутманикът е бухнал, добре го залейте още веднъж с останалата суроватка, в която сте разбили жълтъка и две лъжици олио.

Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за 35-40 минути или до златист загар.

Хапвайте този сочен тутманик със суроватка за закуска.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: