Начин на приготвяне
Суроватката се затопля и към нея се прибавя щипка захар и сухата мая, разбърква се и се оставя настрана.
В друга купа се поставят с миксер целите яйца и жълтъците /част от единия жълтък се оставя за намазване на козунака/, олиото, захарта, кората от лимон и портокал, ракията, течния подсладител, ванилията.
Прибавя се суроватката със сухата мая и накрая предварително пресятото брашно. Меси се тесто като постепенно се прибавя краве маслото, което е меко на стайна температура.
Тестото се оставя да втаса и да удвои обема си. Тестото се разделя на 3. Всяко парче се оформя на фитил, след това се издърпва на правоъгълник, нарежда се плънката от локум, орехи и стафиди.
Затваря се тестото за да се скрие плънката и се увива фитила между ръцете и плота. Така процедира и с останалите две парчета. След това трите парчета парчетата се сплитат на плитка.
Поставя се в подходяща форма. Оставя се отново да втаса.
Козунакът се намазва със заделената част от жълтъка и се поръсва с една супена лъжица захар и бадемите.
Пече се на 175 градуса за 40 минути.
Козунакът със суроватка е готов.