Рогче със сирене

Росица МариноваРосица Маринова
Помощник Готвач
1097744518631
Рогче със сирене
Снимка: Росица Маринова
1 / 3
13/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Закуската е ясна - рогче със сирене и чаша хубав айран"

Необходими Продукти

  • брашно - 500г
  • масло - 125г
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • краве сирене - 150 г
  • яйца - 3 бр. /L размер/
  • жива мая - 21 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа слагаме маята и поръсваме със захар и 1 ч.л. брашно, наливаме 120 мл топла вода и разбъркваме. Оставяме сместа за 10 минути да втаса.

Пресяваме брашното и смесваме със солта. Оформяме кладенче в него и счупваме двете яйца и белтъка на третото. Жълтъкът се запазва за намазване накрая. Добавяме киселото мляко, 100 г разтопено масло и шупналата мая.

Омесваме меко и еластично тесто. Оставяме настрана за 30 минути да почине, покрито с фолио.

Втасалото тесто разделяме на 8 еднакви по големина парчета.

Всяка една част от тестото разточваме в елипсовидна форма. В средата се поставя по една-две лъжици натрошено сирене.

Затваряме леко краищата и навиваме на рулце, като така оформяме рогчето.

Готовите рогчетата оставяме да втасат за още 30 минути, покрити с кърпа. След като втасат се намазват с разтопено масло.

Жълтъкът се разбива с една лъжица вода и с него намазваме рогчетата.

Печем в предварително загрята до 180 градуса фурна в по-ниската част за 20-25 минути.

Рогчето със сирене е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: