Начин на приготвяне
В дълбока купа слагаме маята и поръсваме със захар и 1 ч.л. брашно, наливаме 120 мл топла вода и разбъркваме. Оставяме сместа за 10 минути да втаса.
Пресяваме брашното и смесваме със солта. Оформяме кладенче в него и счупваме двете яйца и белтъка на третото. Жълтъкът се запазва за намазване накрая. Добавяме киселото мляко, 100 г разтопено масло и шупналата мая.
Омесваме меко и еластично тесто. Оставяме настрана за 30 минути да почине, покрито с фолио.
Втасалото тесто разделяме на 8 еднакви по големина парчета.
Всяка една част от тестото разточваме в елипсовидна форма. В средата се поставя по една-две лъжици натрошено сирене.
Затваряме леко краищата и навиваме на рулце, като така оформяме рогчето.
Готовите рогчетата оставяме да втасат за още 30 минути, покрити с кърпа. След като втасат се намазват с разтопено масло.
Жълтъкът се разбива с една лъжица вода и с него намазваме рогчетата.
Печем в предварително загрята до 180 градуса фурна в по-ниската част за 20-25 минути.
Рогчето със сирене е готово.