Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Козунак»Великденски козунак на конци по рецепта на Вали

Великденски козунак на конци по рецепта на Вали

Великденски козунак на конци по рецепта на Вали
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Най-вкусният козунак задължително трябва да е на конци"

Необходими Продукти

  • брашно - 850 г
  • ванилена захар - 1 пакетче (10 г)
  • краве масло - 80 г
  • кисело мляко - 80 г
  • олио - 60 г
  • суха мая - 8 г
  • прясно мляко - 350 г
  • захар - 200 г
  • яйца - 4 бр. (от тях 1 белтък за намазване)
  • сол - 1/2 ч.л.
  • пълнеж - по избор
  • За украсяване отгоре
  • белтъци - 1 бр.
  • стафиди
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо затопляме прясното мляко, като от него изсипваме част в съда. Добавяме маята, слагаме 1 с.л. захар и няколко лъжици брашно. Разбъркваме добре и оставяме настрана.

В купата на миксера си счукваме яйцата, добавяме яйцата, като оставяме един жълтък за намазване, захарта и ваниловата захар.

Започваме да разбиваме до побеляване на самата смес.

Прибавяме киселото мляко, олиото и лимоновите корички, като не спираме миксера докато всичко се разбие много добре.

Изключваме миксера и започваме да си пресяваме брашното, като по средата сипваме и солта.

Прибавяме 1/4 от брашното, като добавяме и половината от активираната мая.

Отгоре отново пресяваме малко брашно, изсипваме и останалата мая, сменяме телената бъркалка с накрайник за месене на брашно и пускаме миксера.

При месенето добавяме постепенно и останалото брашно.

Когато вече сме добавили и последното брашно, започваме да влагаме и маслото.

Получава се леко лепкаво тесто, но не трябва да добавяме още брашно, а го вадим и поставяме в намазнена с олио купа.

Оставяме на топло докато удвои обема си.

Започваме да си приготвяме нещата, които ще слагаме в козунака.

Ако слагаме стафиди, ги накисваме за около 10 минути.

Поглеждаме тестото и ако е готово, го изваждаме и оформяме по наш вкус.

Аз го оформих, като разделих на три равни части. Всяка една от тях сплесках и поставих от пълнежа, който съм избрала.

Получава се фитил, който след като сме оформили, започваме да усукваме.

Трите усукани фитила ги сплитаме, поставяме готовия козунак във формата, която сме застлали с хартия за печене, и оставяме на страна за 30 минути.

Последно, след като е готов, намазваме с разбития белтък, подреждаме стафидите, поръсваме със захарта, която е влажна и поставяме в предварително загрята фурна на 150 градуса.

Печем до готовност.

Великденският козунак на конци по рецепта на Вали е чуден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: