Начин на приготвяне
Първо затопляме прясното мляко, като от него изсипваме част в съда. Добавяме маята, слагаме 1 с.л. захар и няколко лъжици брашно. Разбъркваме добре и оставяме настрана.
В купата на миксера си счукваме яйцата, добавяме яйцата, като оставяме един жълтък за намазване, захарта и ваниловата захар.
Започваме да разбиваме до побеляване на самата смес.
Прибавяме киселото мляко, олиото и лимоновите корички, като не спираме миксера докато всичко се разбие много добре.
Изключваме миксера и започваме да си пресяваме брашното, като по средата сипваме и солта.
Прибавяме 1/4 от брашното, като добавяме и половината от активираната мая.
Отгоре отново пресяваме малко брашно, изсипваме и останалата мая, сменяме телената бъркалка с накрайник за месене на брашно и пускаме миксера.
При месенето добавяме постепенно и останалото брашно.
Когато вече сме добавили и последното брашно, започваме да влагаме и маслото.
Получава се леко лепкаво тесто, но не трябва да добавяме още брашно, а го вадим и поставяме в намазнена с олио купа.
Оставяме на топло докато удвои обема си.
Започваме да си приготвяме нещата, които ще слагаме в козунака.
Ако слагаме стафиди, ги накисваме за около 10 минути.
Поглеждаме тестото и ако е готово, го изваждаме и оформяме по наш вкус.
Аз го оформих, като разделих на три равни части. Всяка една от тях сплесках и поставих от пълнежа, който съм избрала.
Получава се фитил, който след като сме оформили, започваме да усукваме.
Трите усукани фитила ги сплитаме, поставяме готовия козунак във формата, която сме застлали с хартия за печене, и оставяме на страна за 30 минути.
Последно, след като е готов, намазваме с разбития белтък, подреждаме стафидите, поръсваме със захарта, която е влажна и поставяме в предварително загрята фурна на 150 градуса.
Печем до готовност.
Великденският козунак на конци по рецепта на Вали е чуден.