Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Великденска погача

Великденска погача

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Великденска погача1 / 2
06/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
95 мин.
Порции
1
"Всички домакини са се втурнали да месят козунаци, а вие изненадайте гостите си с тази великолепна великденска погача"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 броя
  • вода - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • олио - 100 мл или разтопено масло
  • брашно - колкото поеме за меко тесто
  • за отгоре по желание
  • яйца - 1 брой
  • сусам
  • мак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята разтворете в хладкото прясно мляко с 1 ч.л. захар и оставете за 20 минути, докато шупне. Пресейте брашно в голяма тава и в кладенче по средата добавете маята, яйцата, киселото мляко, солта, олиото, водата и започнете да замесвате постепенно.

През цялото време добавяте още брашно и месите, докато се получи гладко и меко тесто. Покрийте го и оставете на топло да втаса за около 40 минути, а при нужда - повече.

Погачата може да оформите по ваше желание. Вариант е да разделите на 3 дълги фитила, да ги сплетете на плитка и да я завиете в тавата. Друг вариант е да отделите част от тестото, от която да оформите различни фигурки върху основната част на погачата.

Най-лесно е да отделите на топки и да ги подреждате в намазнената тава. Наредената погача оставете отново да втаса, намажете с разбито яйце, поръсете със сусам, мак или някакви семена, а може и само с яйце. Сложете да се пече в загряна на 180 градуса фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
56
45
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров
Рецептата е качена от майстор. За брашното - към 850-1000г.
Благодаря!
25.12.2012 20:31