Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Слънчева Великденска погача

Слънчева Великденска погача

Слънчева Великденска погача
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
07/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Вижте какво Слънце е изгряло на Великденската трапеза - направо за агнето ще забравите"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 с.л. равна
  • сол - 1/2 с.л.
  • мая - 40 г свежа
  • брашно - около 1 кг
  • масло - 70 г меко
  • олио - 3 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята с прясното мляко. Разбийте яйцата с бъркалка, добавете олиото, прясното мляко с маята, солта и захарта.

Пресейте брашното. Направете кладенче и изсипете течните съставки. Замесете меко тесто, като при месенето измесите и разтопеното масло.

Приберете тестото в намаслен найлонов плик /достатъчно голям/ и приберете тестото в хладилник за 12 часа.

Извадете тестото, което вече е удвоило обема си. Разделете го на пет топки. Разточете четирите топки на кори.

Намажете всяка кора с разтопено масло. Наредете ги една върху друга, нарежете на триъгълници и усучете всеки триъгълник.

Оформете питката в подходяща тава за печене. Сложете петата топка в средата и оформете питката.

Намажете обилно с разбит жълтък, поръсете със семена и оставете питката на топло, за да втаса.

Сложете питката в загрята фурна на 100 градуса. Запечете. Увеличавайте градусите до 200 постепенно до изпичане на питката. Проверете готовността с дървено шишче.

Напръскайте погачата със студена вода, завийте с чиста кърпа и оставете така, докато се охлади и омекне.

Слънчевата Великденска погача е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: