Торта Естерхази

ВикторияВиктория
Новак
2188216
Торта Естерхази1 / 3
08/06/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • яйца - 8 бр. белтъци + 3 жълтъци
  • пудра захар - 200 г
  • лимонова кора - 2 с.л.
  • канела - 1 щипка на прах
  • бадеми - 150 г
  • брашно - 40 г тип 500
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 150 г
  • ванилия - 1 шушулка
  • ванилия - 40 г пудинг
  • бренди - 30 мл
  • масло - 300 г краве
  • кайсии - 80 г сладко
  • ром - 30 мл тъмен
  • фондан - 300 г
  • бадеми - 1 шепа филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 С. Разбъркайте яйчените белтъци заедно с 2/3 чаша пудра захар, добавете лимонената кора, канелата и останалото количество захар. Разбърквайте, докато се получи гладка смес.

Внимателно добавете начупените бадеми и брашното. Начертайте 6 кръга с диаметър 24 см на хартия за печене. Изсипете тънък слой тесто във всеки и изчете за 8-10 минути блатовете. Извадете и оставете да изстинат, като преди това сте махнали хартията.

За крема: Стопете маслото, за да стане на крем. Оставете да се охлади. Загрейте 2/3 от млякото със захарта и ванилията. Използвайте останалото мляко и смесете с пудинга, жълтъците и брендито. Разбъркайте до хомогенност. Оставете да се поохлади и смесете с останалото мляко и захарта.

Смесете маслото и пудинговата смес. Разбъркайте отново, колкото да се хомогенизират. Разпределете пълнежа (като си оставите малко пълнеж) между 5 блата и ги наредете един върху друг. Загрейте сладкото и рома и сиропирайте последния блат. Загрейте фондана на стайна температура. Залейте тортата отгоре с него.

Използвайки шпатула, го разпределете. Намажете странично тортата с останалия крем. Украсете долния ръб на тортата с филираните бадеми. Украсете с шоколад, като го поставите в пош. Направете паяжина, а след това прокарайте нож, като започнете от центъра към края на тортата. Оставете в хладилник за известно време да стегне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка: