Начин на приготвяне
Запечете на сух тиган бадемите, докато пуснат аромата си и ги смелете на брашно. Разбийте белтъците, добавяйки постепенно захарта, докато се получи твърд сняг. Към белтъците добавете бадемовата есенция, ванилиите, бадемовото брашно. Разбъркайте добре в шпатула.
Върху хартия за печене очертайте 4 кръга с диаметър около 25-26 см. Върху всеки разпределете равни количества от белтъчната смес и заравнете. Изпечете платките в умерено загряна фурна. Всяка платка се изпича за около 7-8 мин или докато краищата хванат лек загар. Леко охладете платките и ги отделете от хартията внимателно.
За крема разбийте жълтъците със захарта добре и добавете пресятото брашно, топличкото прясно мляко, лимоновата кора, ванилиите. Сложете крема да се вари на водна баня, като бъркате непрекъснато до сгъстяването му. Оставете след това да изстине. Отделно разбийте маслото на пухкав крем.
Кремът и маслото трябва да са с еднаква температура. Добавете маслото лъжица по лъжица към крема и внимателно го объркайте. Слепете платките с крема, като отгоре завършите с тънък пласт крем и покриете тортата отстрани.
За белтъчната глазура разбийте белтъка с лимоновия сок. Добавяйте постепенно пудрата захар, докато се получи гладка, лъскава и кремообразна глазура.
Настържете шоколада и го разтопете на водна баня. Сипете го в пош с тънък накрайник. Без да губите време излейте внимателно глазурата върху тортата. Леко наклонете подноса, за да може глазурата да се разлее равномерно по повърхността. С шоколада започнете да рисувате охлювче, като започнете от средата и увеличавате размера на кръговете.
Много бързо с помощта на шишче изтеглете 8 ивици от центъра към периферията и веднага още 8 между тях - от вън, към центъра. Трябва да работите наистина бързо, защото шоколадът може да стегне и да не се получи добре шарката. Отстрани покрийте тортата Естерхази със смлени бадеми и я приберете на хладно за 1 нощ.
Коментари