Начин на приготвяне
Първоначално обелете бадемите. Това става, като ги потопите във вряла вода, след което отстранете люспите. Подсушете ги и ги запечете във фурна на 170 г за около 10 минути.
След това пристъпете към направата на крема. Смесете в купа разбитите жълтъци, пудрата захар, ванилията, брашното и около 50 мл прясно мляко. Разбъркайте до хомогенност.
Загрейте останалото мляко и на тънка струйка го прибавете към жълтъчната смес. Върнете цялата смес в съда, в който е било млякото. При непрекъснато бъркане гответе на тих огън, до сгъстяването на крема. Покрийте го и охладете.
Разбийте маслото на стайна температура и го хомогенизирайте с готовия крем. Прибавете настърганата лимонова кора и разбърквайте от време на време, за да не хване коричка.
Разбийте белтъците с по-голямата част от захарта на гъст сняг. Прибавете лимоновия сок и бадемовата есенция.
Блендирайте бадемите с 2 с.л. лъжици захар от общото количество захар, за блатовете. Прибавете бадемовото брашно постепенно към белтъчния сняг и разбъркайте внимателно.
Разпределете сместа на пет части. Разстелете всяка част в тава с подвижен ринг, дъното на която е застлано с домакинска хартия. Изпечете в предварително загрята фурна до 200 градуса с вентилация.
Охладете блатовете и внимателно ги отстранете от хартията. Сглобете тортата, като намажете всяка платка на тънко с крема. Слепете ги. Отстрани гарнирайте със смлени бадеми.
Разбийте белтъка с лимоновия сок и пудрата захар до желаната от вас консистенция.
Глазирайте бадемовата торта отгоре. Разтопете шоколада на водна баня и оформете паяжината, характерна за тази торта.
Изисканата торта Естерхази е готова.
Коментари