Начин на приготвяне
Бисквитен блат:
Слагаме бисквитите със захарта в блендер и ги натрошаваме на дребно. Разтапяме си маслото и го добавяме към тях. Разбъркваме добре и изсипваме полученото бисквитено тесто в 20 см тавичка с падащо дъно. Притискаме го добре към дъното на тавата и прибираме в хладилник за 30 минутки.
Млечно-меден мус:
Разтапяме шоколада в микровълнова фурна за една минута на два пъти ( по 30 секунди) и го оставяме настрана. Приготвяме си желатина, като го разтваряме в студената вода за десетина минути. В касерола си слагаме жълтъка, меда и ванилова есенция.
Разбъркваме добре и прибавяме млякото. Кипваме си сместа при непрекъснато бъркане, за да не се пресече жълтъка. Сваляме от котлона и прецеждаме получената смес.
Добавяме си и набъбналият желатин. Разбъркваме до пълното разтваряне на желатина.
В купа разбиваме сметаната на много меки връхчета. Консистенцията и трябва да е нестабилна. Изсипваме я при яйчената смес и разбъркваме. Изсипваме върху бисквитения блат и прибираме в хладилник за 2 часа. След стягане си нарязваме плодовете и ги подреждаме върху тарта.
Прибираме за 10 минути в хладилник и си приготвяме желето. Разтваряме желатина във водата и го оставяме да набъбне.
В касерола завираме водата със захарта, меда и портокаловия сок. Сваляме от котлона и изсипваме набъбналия желатин. Бъркаме до разтварянето му. С тази смес поливаме тарта.
Много е важно да изчакате сместа да изстине. Аз избързах малко, вследствие на което, ми се съедини с муса. След като сме заляли, прибираме в хладилник за минимум шест часа. След като се стегне плодовият тарт, го увиваме с влажна топла кърпа и го изваждаме от формата.
Изпробвайте и вие този разкошен желиран плодов тарт!