Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Желиран плодов тарт

Желиран плодов тарт

Желиран плодов тарт5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Изпробвайте и вие този разкошен плодов тарт!"

Необходими Продукти

  • За бисквитения блат
  • обикновени бисквити - 200 г
  • пудра захар - 1 с.л.
  • краве масло - 100 г
  • [за млечно - медения крем]
  • бял шоколад - 100 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 70 мл
  • мед - 2 с.л.
  • ванилова есенция - 1 ч.л.
  • сладкарска сметана - 125 мл
  • желатин - 10 г
  • вода - 25 мл за желатина
  • студена
  • За желето
  • захар - 35 г
  • мед - 75 г
  • портокалов сок - 1 с.л.
  • вода - 220 г
  • желатин - 15 г
  • вода - 100 мл, за желатина, студена
  • За украса
  • ягоди - 5 - 6 броя
  • портокали - 1/2 бр.
  • киви - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бисквитен блат:

Слагаме бисквитите със захарта в блендер и ги натрошаваме на дребно. Разтапяме си маслото и го добавяме към тях. Разбъркваме добре и изсипваме полученото бисквитено тесто в 20 см тавичка с падащо дъно. Притискаме го добре към дъното на тавата и прибираме в хладилник за 30 минутки.

Млечно-меден мус:

Разтапяме шоколада в микровълнова фурна за една минута на два пъти ( по 30 секунди) и го оставяме настрана. Приготвяме си желатина, като го разтваряме в студената вода за десетина минути. В касерола си слагаме жълтъка, меда и ванилова есенция.

Разбъркваме добре и прибавяме млякото. Кипваме си сместа при непрекъснато бъркане, за да не се пресече жълтъка. Сваляме от котлона и прецеждаме получената смес.

Добавяме си и набъбналият желатин. Разбъркваме до пълното разтваряне на желатина.

В купа разбиваме сметаната на много меки връхчета. Консистенцията и трябва да е нестабилна. Изсипваме я при яйчената смес и разбъркваме. Изсипваме върху бисквитения блат и прибираме в хладилник за 2 часа. След стягане си нарязваме плодовете и ги подреждаме върху тарта.

Прибираме за 10 минути в хладилник и си приготвяме желето. Разтваряме желатина във водата и го оставяме да набъбне.

В касерола завираме водата със захарта, меда и портокаловия сок. Сваляме от котлона и изсипваме набъбналия желатин. Бъркаме до разтварянето му. С тази смес поливаме тарта.

Много е важно да изчакате сместа да изстине. Аз избързах малко, вследствие на което, ми се съедини с муса. След като сме заляли, прибираме в хладилник за минимум шест часа. След като се стегне плодовият тарт, го увиваме с влажна топла кърпа и го изваждаме от формата.

Изпробвайте и вие този разкошен желиран плодов тарт!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: