Начин на приготвяне
Пролетна разядка с лапад за любителите на зелениите.
Лапад се измива. Слага се в тенджера. Залива се с вода. Вари се до смяна на цвета. Отцежда се и се нарязва на лентички.
В каничка се сипват олиото и прясното мляко. Добавят се солта и захарта. Добавят се лимонената киселина и обеления чесън.
Сместа се пасира, като се започва отдолу и се издърпва нагоре. Пасира се до получаване на смес с консистенция на майонеза.
Лападът се доизцежда с ръце добре и се добавя в каничката с майонезата смес. Добавя се сиренето, като се натрошава. Цялата смес отново се пасира до хомогенна смес.
Пълнозърнестия хляб се нарязва на триъгълници. Филийката се нарязва на две през средата и всяка половинка се нарязва по диагонал, за да станат триъгълници.
Пролетната разядка се сервира в купичка и триъгълните пълнозърнести хлебчета.
Чудесно допълнение към мезето на пролетната трапеза.