Начин на приготвяне
Чорбата може да се приготви както със сварени агнешки дреболии (отделили сме малко от тези, които приготвяме за дроб сармата) или само с черния дроб (също сварен) от агнешкия комплект (за дроб сармата ползваме сърцето и белия дроб), или с остатанало печено агнешко месо от агнето, приготвено за Великден/Гергьовден, или в комбинация дреболии с агнешко месо.
На агнешкото печено, което не сме успели да изядем, отделяме месото от костите. Костите слагаме в тенджера с 2 литра вода с добавка на ароматни корени (магданоз, морков, целина, пащърнак – всички тези или каквото имаме), разполовена глава стар лук или праз и черен пипер на зърна. Всичко това се слага на котлона да заври и да се вари поне половин час, за да получим добър бульон.
Ако използваме обезкостено агнешко – нарязваме го на дребни парчета, заливаме със студена вода и добавяме ароматни корени и подправки. Варим и отпенваме. Когато месото е сварено, вадим ароматните корени и месото.
Оставяме бульона да се охлади и след това слагаме в хладилника, за да замръзне животинската мазнина, а след това я премахваме. Тенджерата с бульона връщаме на котлона и добавяме запръжката, зеленчуците за чорбата и месото.
Ето редът на рецептата малко по-подробно:
Ситно нарязаният стар лук се слага да се задуши с маслото, сол и малко вода.
След изпаряването на водата се добавят половината количество домати и те се задушават.
След това се слага брашно и се запържва за минута.
Запръжката се разрежда с бульона от агнешките кости/месо. Изчаква се всичко да заври. Тогава се добавят нарязаните на кубчета моркови, зелени пиперки, пресният лук, ориз и останалите домати.
Подправя се със сух джоджен и/или девесил, черен пипер и сол на вкус.
Когато морковите омекнат и оризът се свари се добавя агнешкото месо (в случай, че ползваме остатък от агнешко печено). Ако курбанът ще се приготвя само с агнешките дреболии, тогава те се слагат малко по-рано.
Когато всичко е готово, в купа се разбиват яйцата и на тънка струйка се добавят към врящата супа, за да се пресече застройката (това не е грешка на кулинара, а целенасочено търсен ефект).
След застройката веднага сваляме тенджерата от котлона и добавяме пресен джоджен и/или девесил.
Чорбата се поднася с пукани люти чушки или стрък пресен чесън и се подправя с оцет или с лъжица кисело мляко.
Тракийската курбан чорба е готова.
Коментари