Начин на приготвяне
Подготовка на кората. Нарежете маслото на малки парчета и го добавете в купа с брашното.
Разтрийте маслото в брашното, докато всички големи бучки изчезнат и сместа заприлича на трохи за хляб. Смесете със захарта.
Разбийте леко яйцето в отделна купа, след което разбъркайте с вилица в тестото.
Добавете мляко, ако е необходимо, по 1 супена лъжица, докато тестото стане на тесто.
Увийте тестото в найлоново фолио или торбичка с цип и го поставете в хладилника да се охлади поне 30 минути, преди да го разточите.
Разделете яйцата, така че белтъците и жълтъците да са в две различни купи и оставете да достигнат стайна температура
Загрейте фурната до 180 градуса.
Подгответе форма за тарт или за сладкиши.
Разточете пясъчното тесто, докато стане малко по-голямо от формата за тарта.
Печете тестото за 12-15 минути или докато започне да става златисто.
Направете пюре от малини. Сложете малините в тенджера с ¼ чаша захар и 1 супена лъжица вода.
Загрейте на среден огън, като разбърквате от време на време, докато малините се разпаднат. Можете да използвате преса за картофи, за да ги разбиете напълно.
Когато малиновото пюре започне да кипи, отстранете от котлона и прецедете през цедка в купа, за да премахнете семките. Оставете леко да се охлади.
Направете малинова извара.
Вземете прецедения малинов сок и го изсипете обратно в тенджерата заедно с останалата захар, лимонов сок и сол.
Разбъркайте и гответе, докато се сгъсти и на повърхността започнат да се пукат големи мехурчета. Свалете от котлона.
Бавно добавете две супени лъжици от малиновата смес в купата с жълтъците и разбъркайте, докато се смесят - това ще темперира жълтъците. След това добавете жълтъците към останалата част от малиновия микс и разбъркайте.
Изсипете малиновата извара в изпечената форма и оставете настрана.
Направете меренга. Разбийте белтъците на висока степен, докато се образуват меки върхове.
Постепенно добавете захарта, една супена лъжица наведнъж, като продължавате да разбивате между всяко добавяне.
Когато сте наполовина добавили захарта, добавете царевичното нишесте и солта. Продължете да добавяте захарта, докато се изпълни цялата и меренгът стане гъст и лъскав.
Разпределете сместа за меренга върху малиновата извара. Уверете се, че сте избутали меренга до краищата, така че да докосне сладкиша и да се запечата в изварата. Използвайте нож или шпатула, за да направите върхове върху меренга, за да добавите текстура.
Печете за 15-20 минути или докато стане толкова кафяво и хрупкаво, колкото искате.
Извадете от фурната и оставете да се охлади за един час, преди да прехвърлите в хладилника. Охладете за 1-2 часа преди сервиране.
Този пай е най-добре да се яде в същия ден, тъй като меренгът не се задържа много във времето. Този пай можете да приготвите с боровинки, къпини, ягоди.
Малиновият пай с меренг е готов.