Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Ягодов пай с меренг

Ягодов пай с меренг

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Ягодов пай с меренг
Снимка: Ivelina
1 / 7
21/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Сочен, ароматен и с вкусна изпечена целувка отгоре - този ягодов пай е любов с всяка хапка"

Необходими Продукти

  • Безе
  • яйчен белтък - 2 бр.
  • стевиола - 50 г на прах
  • бял оцет - ½ ч.л.
  • За тестото
  • брашно - 280 г
  • масло - 100 г омекотено
  • стевиа - 60 г на прах
  • жълтък - 2 бр.
  • прясно мляко - 4 с.л. или студена вода
  • Плънка с ягоди
  • ягоди - 400 г
  • нишесте - 2 с.л.
  • стевиа - 50 г на прах
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си измиваме и нарязваме ягодите, наръсваме ги със стевията и ги слагаме настрана.

След това пристъпваме към приготвянето на тестото за пай.

Добавете брашното и солта в купата на кухненския робот. Пулсирайте веднъж или два пъти, за да комбинирате.

Добавете маслото. Разбъркайте няколко пъти, докато маслото се смеси с брашното, образувайки пясъчна смес с няколко парченца с размер на грахово зърно.

Добавете, жълтъците и прясно мляко. Пулсирайте 60 до 90 секунди, докато се събере в топка тесто. Ще започне да изглежда като мокър пясък и ще се събере на топка през последните няколко секунди на пулсиране.

Изсипете тестото върху плот (няма нужда от брашно, освен ако не използвате тестото веднага, но имайте предвид, че това тесто също не изисква време за охлаждане). Оформете кръгъл диск с дебелина 1½см .

Можете да съхранявате в хладилника в пластмасово фолио до 3 дни. С набрашнени ръце прегънете и смачкайте (да, това е техническият термин) тестото в себе си, оформяйки го на топка. Ръцете ви са най-добрият ви инструмент, точно както когато правите домашно бутертесто.

Топката тесто трябва да се събира лесно. Ако ви се струва прекалено сухо или ронливо, потопете пръстите си в ледената вода и след това продължете да оформяте тестото с ръце. Ако ви се струва твърде лепкаво, поръсете с още брашно и след това продължете да оформяте тестото с ръце.

Ще ви трябва чиста работна повърхност, точилка и малко брашно. Леко набрашнете работната повърхност, точилката и ръцете си и поръсете малко брашно върху тестото. Използвайте лека-средна сила с точилката си върху тестото – не натискайте твърде силно върху тестото; не му се сърдите!

Когато разточвате тестото, започнете от центъра и продължете навън във всички посоки, като въртите тестото с ръце, докато вървите: между преминаванията на точилката завъртете кората за пай и дори я обърнете, за да сте сигурни, че не е залепнала за работната ви повърхност.

Поръсете с още малко брашно, ако лепне. Ако е необходимо, докато го разточвате, оставете точилката и използвайте ръцете си, за да оформите тестото в равен кръг: после поставете във формата за пай, като оставите 2 см борд.

Поръсете дъното на кората с нишестето и изсипете ягодите. Печете вкусният пай с ягоди на загрята на 200 °C фурна без вентилатор, 30 минути, след което изсипете меренга и печете още 15 на 180 °C без вентилатор.

За приготвяне на меренга изсипваме белтъците в купа и ги разбиваме на сняг. Купата трябва да е абсолютно суха, за да се разбият добре белтъците.

Разбивайки с миксера, добавяме стевия на прах. Накрая изсипваме и оцета и бавно разбъркваме с шпатула. Разнасяме меренга върху ягодовия сладкиш и връщаме във фурната.

Кулинарният термин за разбития меренг след изпичане е безе.

Насладете се на този свеж и вкусен ягодов пай с безе без захар :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: