Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Стар берлински ябълков пай

Стар берлински ябълков пай

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Стар берлински ябълков пай
Снимка: Ivelina
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Стар берлински ябълков пай - изкушение, на което никой не може да устои."

Необходими Продукти

  • Съставки за 10 порции
  • брашно - 300 г
  • захар - 100 г
  • масло - 200 г (студено, на кубчета)
  • канела - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • жълтъци - 1 за намазване
  • грах - сушен, за печене
  • масло - 1 ч.л. за формата
  • Съставки за ябълките
  • захар - 150 г
  • ябълки - 1.2 килограма, кисели
  • стафиди - 30 г измити
  • касис - 30 г по избор
  • канела - 0. 5 ч.л.
  • ром - около 20 мл
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубава рецепта за сочен стар берлински ябълков пай, който има хрупкава основа и хрупкава решетка, за да е нещо специално.

Първо сложете брашното в купа за смесване, добавете захарта, кубчетата масло, канелата и лимоновия сок и бързо преработете на тесто с кукичка за тесто в кухненски робот.

След това оформете масленото тесто на плоска форма, увийте го в стреч фолио и охладете в хладилника за поне 30 минути.

Междувременно обелете ябълките, нарежете на четвъртинки, отстранете сърцевината и нарежете на малки резени или кубчета. Полейте ябълките с лимонов сок в купа и ги смесете с канелата, рома, стафидите и ако обичате касис, добавете и него.

След това загрейте фурната на 200 °C (180 °C за фурна с вентилатор) и намажете форма за печене с масло.

След това разточете 3/4 от охладеното тесто на тънко върху набрашнена работна повърхност. Приберете останалото тесто обратно в хладилника.

Покрийте дъното на формата с пружина с тестото и издърпайте малък ръб на тестото - набодете тестото няколко пъти с вилица.

За печене на блата, покрийте тестото с изрязано парче хартия за печене, напълнете граха отгоре и печете в предварително загрята фурна за около 10 минути.

След изтичане на времето за печене отстранете граха и хартията за печене и разпределете готовата ябълкова смес върху основата от пясъчно тесто.

След това работната повърхност се поръсва с останалото брашно, върху него се разточва останалото охладено тесто, нарязва се на ленти с ширина около 1 см. и се поставят решетъчно върху ябълките.

Накрая разбийте жълтъка и с него намажете решетката на тестото. Поставете отново ябълковия пай Altberliner в горещата фурна и печете около 50 минути.

Ако обичате ябълкови сладкиши и този немски десерт ще ви допадне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: