Начин на приготвяне
Разтворете натрошената прясна мая и захарта в чаша с половината от наличната топла вода, разбъркайте и оставете да престои 5 минути. Разтворете солта в чаша с останалата налична топла вода и разбъркайте.
В голяма купа (или в машина за месене с кука за тесто) смесете брашното с маята (мая + вода и захар), солта (вода + сол) и олиото, разбъркайте до получаване на меко еластично тесто, което е без бучки.
Сложете тестото за пица в голяма купа, леко намазана с олио на дъното, и затворете съда със стреч фолио. Оставете тестото за пица да втаса поне 2 часа на място, далеч от течение.
Междувременно почистете лука, нарежете го на тънки ивици и задушете за 5 минути в тиган с 1 супена лъжица олио, сол и черен пипер. Отцедете рибата тон и я натрошете със зъбците на вилица, добавете магданоза.
Когато тестото за пица удвои първоначалния си обем, го разделете на 2 части (за 2 пици за поставяне в тави с диаметър 32 см) и разточете тестото с леко намазани с олио пръсти (не с точилка), като оставяте граница/корниз с височина около 1 и ½ см, напълнете с домат, магданоз, по желание моцарела (нарязана на кубчета), струйка олио и сложете пицата във фурната.
Печете пицата около 10 минути на 220 градуса, след това добавете лука и рибата тон и печете още 4-5 минути. Насладете се !
По желание можете да добавите моцарела (нарязана на кубчета). Нарежете моцарелата и я оставете да се отцеди в гевгир, преди да я използвате.
Пицата с риба тон и домати е готова.