Начин на приготвяне
Нарежете патладжаните на две. Издълбайте ги внимателно. Посолете ги и ги оставете за 15 минути да си пуснат горчивия сок. След това ги изплакнете с вода и подсушете. Пригответе си тава, покрита с хартия за печене. Намажете лодките с малко мазнина и сол, наредете ги в тавата. Сложете ги във фурната да се пекат на 180 градуса, докато леко омекнат.
Издълбаната част от патладжана я нарежете на ситно. Може да ползвате блендер или чопър, зз да стане по-бързо.
Сложете в тиган каймата с издълбаната част от патладжана. Прибавете малко мазнина, ако е нужно. Аз не слагам, защото каймата си пуска достатъчно. Задушете, докато каймата се пръсне. Тук прибавете доматеното пюре, сол и чер пипер.
Свалете плънката от котлона. Нарежете на ситно пресния лук и чесън. Тук си помагам с ръчния чопър. Прибавете ги към плънката и объркайте.
Извадете лодките от фурната. Напълнете ги с плънката и върнете да се пекат до готовност.
Накрая поръсете пълнените патладжани с настърган кашкавал и запечете само отгоре за кратко.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия
Коментари