Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Моята лазаня Болонезе с крема сирене

Моята лазаня Болонезе с крема сирене

Моята лазаня Болонезе с крема сирене
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 5
20/05/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Моята лазаня Болонезе с крема сирене е толкова вкусна, че ви се иска да стане и вашата тази вечер"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 1 пакет
  • сос Болонезе
  • кайма - 600 г / смес/
  • лук - 1 малка глава
  • зелен лук - 2 стръка
  • пресен чесън - 1 стрък
  • чушки - 2 бр. / червени/
  • чушки - 1 бр. / зелена/
  • домати - 400 г от консерва / белшни и нарязани/
  • крема сирене - 125 г
  • телешки бульон - 1 кубче
  • червено вино - 1/4 ч.ч.
  • морков - 1 бр
  • босилек - 2 ч.л.
  • риган - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • захар - 1 щипка
  • олио - 20 мл
  • сос Бешамел
  • краве масло - 1/2 пакетче / 75 г/
  • брашно - 4 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1 щипка
  • вегета - 1 ч.л.
  • Още
  • кашкавал - 250 г
  • моцарела - 150 г /настъргана/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чушките се измиват, почистват се от семките и се режат на много ситни кубчета. Пресният чесън и зеленият лук се почистват, измиват се и се нарязват на ситно.

Главата лук се почиства от люспите и също се нарязва на ситно. Морковът се обелва и се настъргва.

В дълбок съд се сгорещява олиото и в него се запържват, първо, двата вида лук, чесъна и моркова. След това се добавят и чушките. Когато всичко омекне, се добавя каймата и се разбива хубаво с телена бъркалка, за да стане на трохи.

Следват подправките и червеното вино. Изчаква се алкохолът да се изпари и се добавят доматите и захарта. Ако има нужда, се добавя още сол. Накрая се добавя крема сиренето и се разбърква добре.

Когато сосът е готов, се оставя настрани. В дълбок тиган се слага малко олио, след което маслото, за да се разтопи. Когато се разтопи, се добавя брашното и се бърка, докато брашното покафенее.

След това се добавят млякото и подправките и се бърка непрекъснато, докато сосът се сгъсти. Кашкавалът се настъргва. Аз използвах две йенски тавички, но вие може да използвате по-голяма правоъгълна тава.

На дъното на тавата се слага малко Бешамел, след което се разстила с помощта на кора за лазаня. Редят се кори, сос Болонезе, малко сос Бешамел, настърган кашкава и така, докато свършат корите.

Накрая се завършва с Бешамел. Лазанята се слага да се пече в предварително загрята на 180 °C фурна, като първите 20 минути се оставя да се запече лазаня Болонезе добре, а след това към края на печенето се добавя и моцарелата отгоре и се връща във фурната, докато не придобие приятен златист загар.

При мен печенето на лазаня Болонезе с крема сирене отне около 45 минути.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: