Начин на приготвяне
Чушките се измиват, почистват се от семките и се режат на много ситни кубчета. Пресният чесън и зеленият лук се почистват, измиват се и се нарязват на ситно.
Главата лук се почиства от люспите и също се нарязва на ситно. Морковът се обелва и се настъргва.
В дълбок съд се сгорещява олиото и в него се запържват, първо, двата вида лук, чесъна и моркова. След това се добавят и чушките. Когато всичко омекне, се добавя каймата и се разбива хубаво с телена бъркалка, за да стане на трохи.
Следват подправките и червеното вино. Изчаква се алкохолът да се изпари и се добавят доматите и захарта. Ако има нужда, се добавя още сол. Накрая се добавя крема сиренето и се разбърква добре.
Когато сосът е готов, се оставя настрани. В дълбок тиган се слага малко олио, след което маслото, за да се разтопи. Когато се разтопи, се добавя брашното и се бърка, докато брашното покафенее.
След това се добавят млякото и подправките и се бърка непрекъснато, докато сосът се сгъсти. Кашкавалът се настъргва. Аз използвах две йенски тавички, но вие може да използвате по-голяма правоъгълна тава.
На дъното на тавата се слага малко Бешамел, след което се разстила с помощта на кора за лазаня. Редят се кори, сос Болонезе, малко сос Бешамел, настърган кашкава и така, докато свършат корите.
Накрая се завършва с Бешамел. Лазанята се слага да се пече в предварително загрята на 180 °C фурна, като първите 20 минути се оставя да се запече лазаня Болонезе добре, а след това към края на печенето се добавя и моцарелата отгоре и се връща във фурната, докато не придобие приятен златист загар.
При мен печенето на лазаня Болонезе с крема сирене отне около 45 минути.
Да ви е сладко!