Начин на приготвяне
Предварителното мариноване на месото не е задължително, но ако решите да го направите, нарежете свинското на парченца и го сложете в чист найлонов плик.
Сипете при него виното, зехтина, черен и червен пипер и хубаво намачкайте. Затворете плика и приберете в хладилник за 1 нощ.
На другия ден на обяд можете да започнете приготвянето на тази импровизирана паея. Тя не е типичната валенсианска паея, която е със строго определени продукти, но реално това ястие може да се приготви от всичко. И за да не се обиждат валенсианци, просто може да се нарече ориз със свинско и бакла.
Ще ви е нужна тава за паея с диаметър 30 -35 см. (за две порции).
Пригответе си зеленчуците: Чушката нарежете на дълги ивици, а пресния лук и чесъна накълцайте. Зеления фасул и баклата почистете от крайчетата и нарежете на парчета.
Загрейте половината зехтин директно в тавата на котлона. Нагряващата площ на котлона трябва да е колкото диаметъра на тавата, за да се готви оризът равномерно. Това е напълно осъществимо, що се отнася до малки паеи, но за такива с по-голям диаметър е разбираемо, че няма как да бъдат приготвени на обикновена печка, те се правят на специален уред или на огън.
Поръсете сол около олиото, това се прави, за да не пръска. Сложете месото да се запържи до златисто от всички страни. Тъй като площта на тавата е голяма, има място отстрани да запържите и лентите червена чушка. След като са готови, ги извадете и намалете огъня до слаб. Избутайте месото в кръг до стените на тавата и в центъра сложете да се запържи баклата и зеления фасул (крехки млади шушулки), после лука и чесъна.
Добавете останалия зехтин, ако е необходимо, и когато лукът омекне, сложете лъжица червен пипер. Бързо разбъркайте и сипете доматите, като вече бъркате всичко в тавата, включително месото. Посолете и налейте горещ бульон да покрие мръвките и зеленчуците (съотношение 1:2.5 или 1:3, зависи от силата на огъня).
Поръсете с шафран на прах и варете около 25 минути на умерен огън. Долейте бульон до първоначалното ниво, тъй като ще се е изпарил (аз наливам и по време на варенето, просто накрая, преди да добавя ориза, гледам да е на нивото от началото, за да се запази съотношението ориз/течност.
Оризът се сипва равномерно, когато месото и зеленчуците са готови. Преди това се опитва на сол (бульонът винаги трябва да е една идея по-солен).
Леко разпределете ориза, да е на равномерен пласт, и повече не бъркайте. Гответе 4-5 минути на силен огън, после намалете на умерен или дори по- слаб. Гответе още около 10-12 минути или до поемане на течността.
При паеята има доста игра с огъня, която се усвоява с практиката. При силен огън течността може да изври бързо и оризът да остане суров.
При слаб - може зрънцата да се напоят и омекнат прекалено. Нито едното е добре, нито другото. Но няма страшно, лесно ще се научите как да нагласяте силата на котлона.
Винаги оставяйте зрънцата леко твърди.
Подредете ивиците чушка върху паеята, дръпнете от огъня и завийте с алуминиево фолио и кърпа. Оставете да почине 5-6 минути и сервирайте с резени лимон.
След като престои, оризът Бомба ще си омекне, но зрънцата ще стоят отделно едно от друго.
Вкусотия е тази паея за двама със свинско и прясна бакла!
Коментари