Начин на приготвяне
За тази рецепта ви трябва специална тава за паея.
Първо, рендосайте домата с чесъна и заделете. Нарежете червената чушка на ленти и също заделете.
Сложете тавата на огъня и налейте зехтина. Измийте, нарежете и сложете месото в тавата.
Пържете добре до златисто (една от тайните на добрата паеля е добре запърженото месо). Добавете чушката и също запържете добре.
Сложете замразените зеленчуци и тях също пържете до златисто. Добавете доматите с чесъна. Изчакайте пет минути и налейте вода (да покрие месото).
Когато заври, сложете солта и бульоните (трябва да е една идея по-солено, заради ориза, който ще добавите). Варете месото до готовност. Долейте отново вода и сложете шафрана.
Когато заври, изсипете равномерно ориза. Намалете котлона и оставете на бавен огън, без да бъркате, да изври водата. Готовата паеля махнете от огъня.
Сложете 2-3 клончета розмарин и покрийте с капак за 5-10 мин.
Сервирайте с лимони и чеснова майонеза.
Паеята Валенсиана е много вкусна.
Коментари
*шафран
Пилешки бульон-4-5бр( пилешки бутчета)
Аз живея в област Валенсия и много добре знам как се приготвя паея Валенсиана!
Допусната е и грешка в продуктите, вместо шафран е написан :"шаран", което е логично и се сещаме че е подправка, но някой ентусиаст може и шаран да добави.