Паея Валенсиана

Паея Валенсиана
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
160 мин.
Порции
12
"Паея с три вида месо и невероятен вкус - къде да си подам документите за испанско гражданство?"

Необходими Продукти

  • пиле - 1/2 на парчета
  • заек - 1/2 на парчета
  • свински ребра - 150 - 200 г (нарязани също на малки парчета)
  • червена чушка - 1 бр. нарязана на ленти
  • домат - 1 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • замразени зеленчуци - 2 опаковки (общо 800 г) боб, зелен боб и смилянски боб
  • сол
  • шаран - 1 щипка
  • пилешки бутчета - 3 - 4 бр.
  • ориз - 1 кг
  • зехтин
  • розмарин - клонче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази рецепта ви трябва специална тава за паея.

Първо, рендосайте домата с чесъна и заделете. Нарежете червената чушка на ленти и също заделете.

Сложете тавата на огъня и налейте зехтина. Измийте, нарежете и сложете месото в тавата.

Пържете добре до златисто (една от тайните на добрата паеля е добре запърженото месо). Добавете чушката и също запържете добре.

Сложете замразените зеленчуци и тях също пържете до златисто. Добавете доматите с чесъна. Изчакайте пет минути и налейте вода (да покрие месото).

Когато заври, сложете солта и бульоните (трябва да е една идея по-солено, заради ориза, който ще добавите). Варете месото до готовност. Долейте отново вода и сложете шафрана.

Когато заври, изсипете равномерно ориза. Намалете котлона и оставете на бавен огън, без да бъркате, да изври водата. Готовата паеля махнете от огъня.

Сложете 2-3 клончета розмарин и покрийте с капак за 5-10 мин.

Сервирайте с лимони и чеснова майонеза.

Паеята Валенсиана е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марияна Петрова Иванова
Марияна Петрова Иванова
Благодаря,станала е грешка(от телефона)! Моля,админ да поправи!
*шафран
Пилешки бульон-4-5бр( пилешки бутчета)
Аз живея в област Валенсия и много добре знам как се приготвя паея Валенсиана!
22.09.2017 20:54
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Със сигурност е много вкусно това което сте сготвили, но с тези гърдички и тоя смилянски боб никак не е Валенсиана :)
Допусната е и грешка в продуктите, вместо шафран е написан :"шаран", което е логично и се сещаме че е подправка, но някой ентусиаст може и шаран да добави.
22.09.2017 19:47