Начин на приготвяне
За да приготвите чабата ще ви е необходимо повече време, защото изисква дълго втасване.
Тестото за чабата е с висока хидратация и най-добре ще е да работите с миксер с приставките за тесто.
Пресейте двата вида брашно в купа и прибавете към тях солта и щипка захар.
Затоплете водата до телесна температура и разтворете в нея маята.
Прибвете водата и зехтина към брашното и разбъркайте.
Включете миксера и бъркайте на високи обороти 7-8 минути, докато се образува топка тесто, която да започне да се отделя съда.
Намажете правоъгълна тавичка със зехтин и прехвърлете тестото в нея.
Покрийте съда със стреч фолио и оставете тестото да втаса за около 1 час, докато удвои обема си.
Без да изваждате тестото от съда с набрашнени пръсти изтеглете всички краища и прегънете тестото няколко пъти.
Отново покрийте с фолио.
Повторете тези прегъвания още 2 пъти през 30 минути.
Пригответе лист хартия за печене и поръсете обилно с брашно.
След това буквално излейте втасалото тесто върху хартията.
С помощта на шпатула за тесто го разделете на две части. Оформете две продълговати хлебчета, като си помагате с шпатулата, и ги поръсете с брашно. Оставете ги отново да втасат, не повече от 30 минути, а през това време загрейте фурната на 230 °C заедно с тавата, в която ще печете.
На дъното на фурната сложете купичка с вода.
След като температурата е достигната, пренесете хлебчетата заедно с хартията в горещата тава. Печете около 30 минути.
Готовите чабати охладете върху решетка и изчеткайте излишното брашно.
Поднесете хляба чабата леко топъл или напълно изстинал.
Бон Апети!