Начин на приготвяне
Обелваме белите аспержи и изрязваме краищата им, но не ги хвърляме. Обелваме и зелените аспержи. Подготвяме си вода на котлона, която овкусяваме с маслото, солта, захарта и цитрусовите сокове.
След като водата заври, си бланшираме белите аспержи за 13 мин.
След това веднага ги слагаме в ледена вода, за да спрем варенето.
В същата вода сваряваме за 20 минути обелките от белите аспержи. Оставяме си две сурови бели аспержи и две зелени.
С белачката си изрязваме тънки лентички и от двете аспержи. След като обелките са сварени, ги премахваме и в същата вода, за 3 минути бланшираме лентичките.
След това към водата прибавяме сметаната, няколко сварени бели аспержи и пасираме с миксера.
Овкусяваме със сол и черен пипер и готвим за 20 минути крем супата.
Презентираме, като в чиния наредим бланшираните лентички и залеем със сварената супа от аспержи.
Довършваме с капки зехтин и листа от босилек.
Крем супата от бели аспержи е много нежна и вкусна.