Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Шоколадова торта с ментов крем

Шоколадова торта с ментов крем

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
5217k2k1
Шоколадова торта с ментов крем
Снимка: Juliya
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Шоколадова торта с ментов крем е разкошно сладко изкушение за всеки личен празник"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • брашно - 150 г
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • краве масло - 60 г
  • прясно мляко - 120 мл
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • какао - 20 г
  • за напояване
  • прясно мляко - 100 мл
  • захар - 50 г
  • за крема
  • крема сирене - 200 г
  • заквасена сметана - 150 г
  • сладкарска сметана - 200 г
  • пудра захар - 4 с.л.
  • сироп от мента - 7 с.л.
  • за глазурите
  • крема сирене - 200 г
  • пудра захар - 2 с.л.
  • сироп от мента - 4 - 5 с.л.
  • черен шоколад - 100 г
  • прясно мляко - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка сложете маслото и млякото, загрейте в микровълнова, за да се разтопи маслото и оставете настрана.

В голяма купа разбийте яйцата със захарта до побеляване.

Пресейте брашното, какаото и бакпулвера, добавете на части към яйцата и разбъркайте.

Прибавете на части и маслото с млякото.

Печете в предварително загрята на 175°С фурна за 30-40 минути.

Охладете върху решетката за няколко часа.

Загрейте млякото и захарта в касерола, докато захарта се разтвори, и оставете да изстинат напълно.

За крема в голяма купа смесете крема сиренето, заквасената сметана, пудрата захар и сиропа от мента и разбъркайте с лъжица.

В друга купа разбийте с миксер сладкарската сметана до пухкав крем, добавете към сместа от крема сиренето и разбърквайте внимателно с шпатула до получаване на еднородна смес.

Разрежете блата на 3-4 части, навлажнете ги и покрийте с чийз крема.

Приберете шоколадовата торта за няколко часа в хладилник.

В купа сложете крема сиренето и пудрата захар и разбъркайте с лъжица.

Прибавете сиропа от мента и пак разбъркайте.

Покрийте тортата с тази глазура (отделете малко количество за украса) и го приберете за 1 час в хладилник.

Разтопете в микровълнова шоколада с млякото, разбъркайте и изчакайте да се охлади леко.

Полейте тортата с шоколад и пак го приберете в хладилник за около 30 минути.

Украсете ментовата торта с розички от заделената глазура.

Шоколадовата торта с ментов крем е готова.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Irena
Irena
Много е красива!
05.07.2023 13:37
1
1
Покажи всички подкоментари