Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Бъркан тутманик с мая

Бъркан тутманик с мая

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Бъркан тутманик с мая
Снимка: Дони Ники
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Бъркан тутманик с мая, пухкав и вкусен, намазан с ароматно масълце"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 200 мл
  • топла вода - 200 мл
  • прясна мая - 42 г
  • захар - 1 с.л. +3 с.л. брашно за активиране на маята
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • оцет - 1 с.л
  • олио - 100 мл
  • масло - 50 г
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 600 г (за гъсто, лепнещо тесто) приблизително
  • сирене - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира със захарта и брашното, разтворени в топлите прясно мляко и вода.

Разбиват се всички продукти, като се активира маята, се добавя към сместа.

Пресява се брашното и се добавя, докато се получи, гъста и лепкава смес.

В намаслена тава с диаметър 28 см се изсипва и върху тестото се поръсва с натрошеното сирене.

Покрива се с фолио и се оставя за 40-50 минути. Когато втаса тутманикът с мая, се намазва леко с разбития жълтък с прясно мляко и се поръсва със сусам.

Печете пухкавия тутманик в загрята фурна на 160°C до готовност.

Още топъл, се намазва с масло бърканият тутманик с мая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: