Начин на приготвяне
Първи опит за кето козунак - мисля, че се получи добре и е вкусен, но според мен, ако обичате сладичко, трябва да добавите още малко подсладител.
В купа смесваме яйцата и течния подсладител, може да е стевия, еритритол, ксилитол или друго. Прибавя се крема сирене, извара, ванилия, есенция от портокал за аромат и се разбърква с миксер добре.
Към получената смес добавяме бакпулвера и бадемово брашно, което може да замените с всякакво брашно от ядки, защото само те се ползват за кето диета и са без глутен.
След като се разбърка с вилица, се получава много гъста каша, в която прибавяме стафиди и смлени в чопър бадемови ядки на по-едро.
Сега идва трудната част - да оформим козунака. Върху прозрачно фолио поставям хартия за печене, по-голяма от размера на правоъгълната форма, в която ще печем нашия кето козунак.
Хартията се намазва с малко олио и отгоре от половина смес се оформя фитил с дължината на формата, ползвах 3 с.л. с връх от сместа. Останалата смес се разделя за 4 с.л.
Вземаме с намазнени ръце и овалваме на малко фитилче, която се поставя върху дългия фитил. По същия начин се оформя и останалата смес като накрая двете крайчета се свързват и сме готови.
С хартията се прехвърля в малката форма за терин. Отгоре набождаме шоколадови капки, поръсваме смлени бадеми и стафиди.
Печем в загрята фурна 180 градуса до суха клечка за 30-35 минути. Изваждаме готовия козунак върху решетка да се охлади и нарязваме.
Не се сетих да сложа парчета черен шоколад в тестото и тогава щеше да е трепач ! Вкусне и здравословен кето козунак за Великден!