Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Чийз сладкиш с ягоди и рикота

Чийз сладкиш с ягоди и рикота

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Чийз сладкиш с ягоди и рикота
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Има десерти, които са създадени, за да носят радост на всички - и на онези, които ги приготвят, и на онези, които имат късмета да ги опитат"

Необходими Продукти

  • Блат
  • масло - 20 г, стайна температура
  • сурови ядки - 200 г лешник, бадеми, шамфъстък (белени)
  • кафява захар - 60 г
  • сол - 1 щипка
  • Гъст ягодов сироп
  • ягоди - 130 г почистени
  • вода - 100 мл
  • захар - 80 г
  • лимонов сок - 20 г
  • Чийз смес
  • рикота - 250 г
  • захар - 170 г кристална
  • лимонова кора - от 1/2 лимон, жълтата част
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 170 г на стайна температура
  • брашно - 80 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • канела - 1 - 2 щипки (по желание)
  • За украса
  • ягоди - 4 - 5 бр.
  • листа от мента - 2 - 3 бр. свежа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата поставете всички продукти в блендер и пуснете да се смелят и смесят добре. Получената смес разпределете в тавичка, покрита с хартия за печене и самата хартия - обилно намаслена, Тавата и или формата трябва да е кръгла с диаметър 24 мм или правоъгълна с размери 18/28 приблизително.

Заравнете блата, притискайки с обратната страна на лъжица, след това приберете в хладилник докато приготвите всичко останало.

За сиропа отново използвайте блендера, като в него смелите ягодите. Сипете при тях лимоновия сок, захарта и водата и варете 8 минути на умерен огън. Оставете да изстива.

Основната смес за сладкиша пригответе, като в измития и добре подсушен блендер сипете захарта и лимоновата кора. Пуснете на високи обороти, за да се смели на фин захарно-лимонен прах.

Отделете белтъците от жълтъците на трите яйца. Разбийте на сняг белтъците със 30 г от лимоновата пудра захар и заделете настрана.

Останалата захар заедно с маслото разбийте отделно на пухкаво кремче. Добавяйте един по един жълтъците, след това сиренето Рикота, накрая брашното, бакпулвера и канелата - всичко това при непрестанно разбиване.

Към готовата чийз смес добавете на части пухкавия сняг от лимонови белтъци и с шпатула или дървена лъжица разбъркайте внимателно, докато се интегрират, внимавайки да не спаднат.

Сипете половината от сместа върху блата и отгоре разпределете с лъжица част от гъстия ягодов сироп, после покрийте с другата половина.

Изпечете сладкиша в предварително загрята на 160 градуса фурна на най-ниска позиция на решетката за 45 минути. След това изключете фурната и оставете сладкиша вътре за 1 час.

Щом извадите от фурната, полейте плодовия сладкиш с останалия сироп. Може и не всичкия, а част от него да оставите за заливане при поднасяне. Украсете с тънко нарязани пресни ягоди и свежи ментови листа. Когато се охлади напълно, приберете чийз сладкиша в хладилник за 2-3 часа.

Страхотна вкусотия!

Чийз сладкишът с ягоди и рикота е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Допуснала съм печатна грешка-размерите на тавичката са в см, не в мм. :)Извинявам се, :)
28.05.2019 15:31