Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Картофен пай с печурки и течен сос

Картофен пай с печурки и течен сос

Rayna_xcxRayna_xcx
Иноватор
1781533
Картофен пай с печурки и течен сос
Снимка: Rayna_xcx
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Вкусните пайове се познават по добре опразнените чинии, в които сте ги сервирали"

Необходими Продукти

  • картофи - 2 кг
  • лук - 1 глава /средна/
  • мариновани печурки - 400 г
  • моцарела - 2 топки
  • краве масло - 50 г
  • сол
  • куркума
  • чубрица
  • ЗА СОСА
  • краве сирене - 100 г
  • кисело мляко - 100 г
  • копър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и сваряват. Хубаво е да ги нарежете на четвъртинки, за да се сварят по-бързо, ако са прекалено големи.

През това време подготвяме останалите неща, обелваме лука, отцеждаме гъбите и ги оставяме за малко в гевгир.

Пристъпваме към подготовката на течния сос - течен, защото картофите след сваряването и термичната обработка на фурна стават сухички и измислих този течен сос, за да се компенсира тази сухота.

В купа за пасиране слагаме и трите съставки и ги пасираме добре. Получава се нещо като айран - нормално е, точно това целим.

Когато се сварят картофите, ги намачкваме на пюре, но не добавяме прясно мляко, защото ще се втечни и отделянето на парчета при сервирането ще е невъзможно.

В удобна тавичка, за предпочитане квадратна, изсипваме и заглаждаме 1/2 от картофеното пюре.

В тиган запържваме печурките, които вече са се отцедили, заедно с лука и подправките, след което ги изсипваме върху този картофен блат. Половината от маслото го нарязваме и слагаме около печурките и лука. Отгоре изсипваме и останалите картофи и заглаждаме отново.

Останалото масло отново се поставя отгоре върху картофите и пъхаме тавичката в предварително загряна фурна на 180 градуса и печем за около 15 минути с вентилатор.

Ако фурната ви не разполага с такъв, печете соления пай на 200 градуса за същия период.

Бон Aпети :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: