Начин на приготвяне
Уникално вкусни сладко-солени кифлички заради повечето захар в тестото и солената плънка, пухкави и меки.
Напомнят на кифли от пекарните от детството.
Пресяваме брашното със сито, за да е по-ефирно. В купа слагаме топло прясно мляко, маята и малко от брашното около 3 с.л. и захарта.
Разбъркваме и оставяме покрито с кърпа, за да бухне.
Като е готово, слагаме при брашното. Добавяме солта, 1 яйце и олио. Замесваме тестото.
Покриваме го с кърпа, за да втаса около 50 мин на топло.
В купа слагаме сиренето – 1 ч.ч с връх, предварително натрошено и 1 яйце и объркваме, за да се смесят хубаво двете смеси.
Жълтъка разбиваме с виличка - ще го ползваме за намазване отгоре кифличките. Набрашняваме масата и разточваме тестото на кръг с диаметър с 38 см.
Режем през средата и после пак, така че да станат 12 триъгълника. Основата на триъгълника режем през средата 2 см. В широката част слагаме от сирено-яйчената смес с помощта ла лъжица.
Навиваме кифлите и леко подвиваме двата края навътре. Втасват 20 мин.
Мажем с разбития жълтък. За да имат блясък, слагаме и 1 ч.л. масло по желание.
Ръсим със сусам, мак и печем на 180°C в загрята фурна до готовност.