Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Сладко солени кифлички от детството

Сладко солени кифлички от детството

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k5
Сладко солени кифлички от детството
Снимка: Veselina
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Сладко солени кифлички от детството - напомнят на кифли от пекарните от едно време."

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. и 1 жълтък
  • брашно - 3 ч.ч
  • олио - 6 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • прясно мляко - 150 мл
  • мая - 1/3 кубче
  • сирене - 1 ч.ч натрошено с връх
  • сусам - за поръсване мак
  • масло - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Уникално вкусни сладко-солени кифлички заради повечето захар в тестото и солената плънка, пухкави и меки.

Напомнят на кифли от пекарните от детството.

Пресяваме брашното със сито, за да е по-ефирно. В купа слагаме топло прясно мляко, маята и малко от брашното около 3 с.л. и захарта.

Разбъркваме и оставяме покрито с кърпа, за да бухне.

Като е готово, слагаме при брашното. Добавяме солта, 1 яйце и олио. Замесваме тестото.

Покриваме го с кърпа, за да втаса около 50 мин на топло.

В купа слагаме сиренето – 1 ч.ч с връх, предварително натрошено и 1 яйце и объркваме, за да се смесят хубаво двете смеси.

Жълтъка разбиваме с виличка - ще го ползваме за намазване отгоре кифличките. Набрашняваме масата и разточваме тестото на кръг с диаметър с 38 см.

Режем през средата и после пак, така че да станат 12 триъгълника. Основата на триъгълника режем през средата 2 см. В широката част слагаме от сирено-яйчената смес с помощта ла лъжица.

Навиваме кифлите и леко подвиваме двата края навътре. Втасват 20 мин.

Мажем с разбития жълтък. За да имат блясък, слагаме и 1 ч.л. масло по желание.

Ръсим със сусам, мак и печем на 180°C в загрята фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: