Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Селски пърленки със сирене

Селски пърленки със сирене

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Селски пърленки със сирене
Снимка: Дони Ники
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Пекат се от двете страни, още топли се намазват с масло селските пърленки със сирене"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • сол - 1 ч.л.
  • топла вода - 200 мл
  • мая - 20 г
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 5 с.л. за активиране на маята
  • оцет - 1 с.л.
  • брашно - около 1 кг
  • масло - 30 г за доомесване на тестото
  • масло - 50 г за намазване на корите
  • сирене - 100 г за плънката или повече по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и брашното (5 с.л.)

Оставя се за няколко минути, да се активира.

От всички продукти и активирана смес с маята се замества меко, нелепещо тесто, като мекото масло (30 г - спомага да се събере лесно и става много пухкаво.) се добавя последно, втриваме го в тесто за пърленките до пълното му усвояване.

Така замесеното тесто, се оставя да втаса за 30 мин., покрито с кърпа или фолио.

От готовото тесто се оформят топчета.

Всяко се разточва на кора около 0.5 см дебелина, намазва се с масло, слага се сирене и се сгъва като плик тези гьозлеми.

Разточва се отново до дебелина 0.5 см и се пекат точените пърленки в грилован тиган.

Пекат се от двете страни, още топли се намазват с масло селските пърленки със сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

veronnika_pavlova
veronnika_pavlova
Страхотно!
05.07.2023 00:53
1
1
Покажи всички подкоментари