Начин на приготвяне
Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и брашното (5 с.л.)
Оставя се за няколко минути, да се активира.
От всички продукти и активирана смес с маята се замества меко, нелепещо тесто, като мекото масло (30 г - спомага да се събере лесно и става много пухкаво.) се добавя последно, втриваме го в тесто за пърленките до пълното му усвояване.
Така замесеното тесто, се оставя да втаса за 30 мин., покрито с кърпа или фолио.
От готовото тесто се оформят топчета.
Всяко се разточва на кора около 0.5 см дебелина, намазва се с масло, слага се сирене и се сгъва като плик тези гьозлеми.
Разточва се отново до дебелина 0.5 см и се пекат точените пърленки в грилован тиган.
Пекат се от двете страни, още топли се намазват с масло селските пърленки със сирене.
Коментари